dissabte, 5 de juny del 2010

MALALTIES DE LA VINYA. CLOROSI FÈRRICA


 
CLOROSI FÈRRICA: La clorosi fèrrica és la falta de ferro a la planta, pot tenir diferents orígens: falta de ferro al terreny, falta de capacitat d'absorció o de transport de ferro per part de la planta, etc Tot seguit podem veure els tractaments més adients per paliar aquesta carència.

Aquesta mancança, molt freqüent en alguns vinyes, es manifesta per un engroguiment de les fulles durant la vegetació, excepte els nervis, que romanen verds.
   
Per a la seva prevenció s'aconsella el següent:

   
1 º DURANT LA PODA:

    
En aquesta època, el tractament que es detalla a continuació, és un dels mitjans de lluita més eficaç contra la manca de ferro, controlant generalment bé la clorosi.
    
Consisteix en el següent:

    
* Podar els ceps afectades aviat, quan hagi caigut aproximadament el 50% de les fulles.

    
* Pintar aquest mateix dia els talls de poda, sense mullar els rovells, amb la barreja, utilitzant un pinzell o brotxa:

    
-Aigua: 1 litre

    
-Sulfat ferrós: 300 a 400 grams.

    
-Àcid cítric: 60 a 70 grams.

    
Per obtenir la major eficàcia és necessari:

    
* Podar i tractar quan hagin caigut aproximadament el 50% de les fulles.

    
* És preferible fer-ho abans que després del 50% indicat.

    
* Convé realitzar la poda definitiva (No una prepoda amb polzes llargs per retallar posteriorment).

    
* Preparar la barreja dels productes immediatament abans d'aplicar-la.
 

   
2 º DURANT LA VEGETACIÓ:

     
En vegetació és recomanable polvoritzar amb algun Quelat o producte que tingui Ferro en la seva composició, donant un mínim de tres tractaments, a intervals de 7 dies.

     
També pot utilitzar la barreja següent:

                   
-Aigua: 100 litres

                   
-Sulfat ferrós: 600 grams

                   
-Àcid cítric: 60 grams

     
Els tractaments han de suspendre durant el període de floració.

     
També poden injectar Quelats a terra o afegir a l'aigua de reg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada