dimecres, 23 de juny del 2010

MALALTIES DE LA VINYA. MILDIU

Ataca sobretot a fulles.
A la primavera apareix la típica taca oliosa a l'anvers de la fulla, verda apagat groguenca i pel revers, coincidint amb ella, una esborra cotonosa. Les fulles acaben assecant-se.
A la tardor, en fulls envellides pot aparèixer símptomes de mosaic.
En raïms pot aparèixer esborra o miceli cotonós en grans petits i podridura seca en raïms més desenvolupats en algunes raïms (la pell s'arruga i es posa marró).
L'inòcul roman en fulles caigudes a la tardor i s'activa a la primavera. La malaltia es transmet per esquitxos de pluja i penetra pels estomes de les fulles.
Control
L'important és fer el tractament en l'època adequada. Compte amb els calendaris que poden fer totalment ineficaços els tractaments.
El fong necessita humitat i temperatura entre 15 i 25 º C per al seu desenvolupament, de manera que les pluges, boires o rosades seguits per dies calorosos són les condicions òptimes. Realitza tractaments quan les condicions climàtiques de l'any, sobretot en els moments més susceptibles a l'atac del fong, que són:
1 - Quan els raïms es fan visibles, tenint la majoria dels brots una longitud de 5 a 10 centímetres.
2 - Al començament de la floració.
3 - Quan els grans tenen la mida d'un pèsol (també ataca fruit).
L'inici de la brotació primaveral utilitzar tractament preventiu. Coure sol o amb Dictiocarbamatos. Es donen fins 6-8 tractaments contra míldiu, sobretot a la primavera.
Polvoritzacions preventives amb Caldo bordelès, oxiclorur de coure o dictiocarbamatos (capten, Zineb, mancozeb, etc.).
Es poden donar 3-4 tractaments preventius amb Coure quan hi hagi condicions favorables, també hi ha  d'altres productes:
- Penetrants: màxim 24 hores després de produir-se les condicions favorables, per exemple, la pluja. Cimoxanilo, clortalonil i altres.
- Sistèmics: entre les 24 i 72 de produir-se la pluja, màxim 72 hores (2 dies) després de produir les condicions ideals. Metalaxil, Fosetil-Al.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada