dimecres, 23 de juny del 2010

MALALTIES DE LA VINYA. OÏDI (CENDRADA)

El fong es desenvolupa sobre fulles, brots i fruits, apreciant-hi les típiques taques farinoses blanques. Els danys més importants són els causats als fruits.
Requereix alta humitat per infectar, però no aigua líquida. Primavera és ideal per a això. La esborra pot cobrir fulles, raïms o branques i provoca deformacions, deformació de fulles i badat de raïm.
L'inòcul arriba pel vent i penetra pels estomes de les fulles. Pot produir danys importants en grans petits (pèsol).
Control
En ser aquesta malaltia de desenvolupament extern, es pot combatre una vegada que apareix (el míldiu només pot prevenir).
En aquells llocs on la malaltia no sigui crònica, es pot esperar fins que vegem els primers símptomes i tractar amb sofre (en polvorització o empolvorament).
El producte més utilitzat és Sofre, l'històric preventiu i de control en les primeres fases de desenvolupament de la malaltia. És barat i a més frena els àcars.


No tractar amb Sofre amb temperatures superiors als 32 º C ja que es poden produir cremades en les fulles. Aplicar el sofre a primeres hores del matí o darreres de la tarda, per evitar cremades que poden donar-se amb temperatures altes.
Com a norma general, haurà de tenir en compte que el sofre es farà després del tractament amb Brou bordelès (sulfatat) i no abans, per evitar cremades. S'ha de fer en empolvorament.
Es poden utilitzar altres productes sistèmics com penconazol, fenarimol, triforina i molts més, o aplicar-los en zones endèmiques, on és previsible la presència del fong.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada