dimecres, 9 de febrer del 2011

VIURE AMB LA LLUNA


LLUNA CREIXENT I MINVANT
Es tracta d'un dels aspectes més coneguts de la Lluna. És la revolució lunar sinòdica que dura 29 dies, 12 hores i 44 minuts, i que comença a la LLUNA NOVA (quan la lluna es troba entre la terra i el sol), en aquest moment la lluna mostra la seva cara no il.luminada, representada per un cercle negre. Després amb el seu desplaçament, la lluna mostra un semicercle que augmenta fins a convertir-se en un disc lluminós, que és la lluna plena (la lluna es troba oposada al sol respecte de la terra). A partir d'aquí la lluna minva fins a la pròxima lluna nova.
LLUNA CREIXENT: La lluna creix en el període que va de la lluna nova a la lluna plena: cada dia augmenta més la llum que reflecteix. Quan la lluna és creixent la part lluminosa dibuixa un semicercle semblant a una "D". Durant la lluna creixent la vitalitat de les plantes és major, ja que creixen amb la llum de la lluna. Quan més s'acosta la lluna plena, les plantes tenen més forces per lluitar contra els paràsits i les malalties, les flors aguanten millor dins els gerros, als cellers o dins els graners, i aporten més vitalitat a qui les consumeix.
LLUNA MINVANT: La lluna minva en el període que va de la lluna plena a la lluna nova: cada dia minva la llum que reflecteix. Al cel es pot observar que minva pel fet que el semicercle que dibuixa té la forma de "C". Per això es diu popularment que la lluna és una mentidera, ja que decreix quan dibuixa un "C", mentre que quan creix dibuixa una "D". La vitalitat de les plantes decreix amb la llum de la lluna i això és aprofitat en benefici de la seva pròpia energia. La planta té manco vitalitat, però els colors, olors i sabors són més perceptibles. Les propietats dietètiques o medicinals són més pronunciades.

LLUNA ASCENDENT: Durant el període anomenat revolució lunar, periòdicament la lluna ascendent o puja al cel de l'hemisferi nord per després tornar a baixar. En el cel de l'hemisferi sud aquest moviment es realitza al mateix temps de forma inversa. Aquest fenomen dura 27 dies, 7 hores i 43 minuts. El sol realitza també durant un any sencer aquest mateix cicle d'ascens (a l'hivern i a la primavera) i de descens (a l'estiu i a la tardor).
La lluna és ascendent durant el període en què, cada dia, la seva òrbita és més que elevada  que el dia anterior. En el cel cal observar-la dos dies seguits per saber si el seu moviment és ascendent o descendent. La seva trajectòria es desplaça cada dia més cap al nord. Això passa quan la lluna passa davant les constel.lacions de Sagitari, Capricorn, Aquari, Peixos, Àries i Taure. Els líquids interns de les plantes ascendeixen i descendeixen amb aquest moviment. Amb la lluna ascendent hi ha més saba, per tant més activitat per damunt el sòl a la part aèria de les plantes. És el moment idoni per recollir, realitzar empelts, recollir fruits sucosos... És preferible evitar la tala d'arbres o la recol.lecció de plantes per secar. La gespa tallada en aquest període té tendència a proliferar en llunes i gra.

LLUNA DESCENDENT: La lluna és descendent quan es desplaça cada dia un poc més al sud, des de la sortida a l'est fins a la seva posta per l'oest. La lluna és descendent mentre passa davant les constel.lacions de Bessons, Cranc, Lleó, Verge, Balança i Escorpí. Els líquids interns de les plantes descendeixen, l'activitat vegetativa és a les arrels. És el moment adequat per recollir arrels o bé parts aèries que es vulguin assecar ràpidament, llaurar i treballar la terra, escampar fems, trasplantar i realitzar plantacions, sobretot d'arbres, ja que el seu arrelament serà millor. També és idoni per talar, podar i tallar llenya.

APOGEU (AG) I PERIGEU (PG)
La lluna es desplaça sobre una òrbita el.líptica en què la terra és un dels punts. Per tant, la distància de la terra a la lluna varia regularment.
Quan la lluna està més a prop de la terra està en el perigeu. Quan està més allunayada està en apogeu. La lluna tarda 27 dies, 13 hores i 18 minuts per anar d'un perigeu al següent. L'acció de la lluna sobre els vegetals augmenta amb la seva proximitat a la terra.
Els efectes de la lluna són doncs més forts entorn de l'època del perigeu. És aconsellable evitar treballar la terra i les plantes el mateix dia del perigeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada