dissabte, 5 de febrer del 2011

CALENDARI MALLORQUÍ SA PLAÇA 2011

El parenòstic era una obra imprescindible, fins fa pocs anys, a la pagesia mallorquina, i a moltes llars ciutadanes de Mallorca. Aquesta paraula, parenòstic, autèntica joia filològica, fa referència a un almanac que pronostica el  temps al llarg de l'any: les pluges, les glaçades, les calors. Indica les bones èpoques per sembrar i collir. També és un santoral. A les Illes Balears i Pitiüses han estat molt populars. Els parenòstics, però, sembla que no passen de moda: actualment a les Illes se’n publiquen diversos d'aquests almanacs, alguns d’ells al Pla de Mallorca, que ens situen, probablement, com la comunitat capdavantera en l'edició d'aquest tipus de calendaris. La seva consulta és fonamental a l'hora de planificar les matances, fer els empelts dels arbres o tallar la llenya i fins i tot per saber d’antuvi quins seran els dies amb conflictes.
El Calendari mallorquí de Sa Plaça Es va començar a publicar el 2006 per la gent que publica la revista del mateix nom. Es tracta d'un almanac de gran format que inclou costumari i creences, celebracions, herbes medicinals, santoral, suggeriments agrícoles, fires i festes
de Mallorca, dies adequats per tallar-se els cabells i depilar-se. El “Calendari biodinàmic per a l’hemisferi Nord” és una aportació interessant d’aquest parenòstic; segons el dia, la constel·lació, les posicions dels planetes i la lluna, ens dóna -dia a dia, mes a mes- l’òrgan estimulat pels astres i una tendència: si farà tempesta, si hi haurà terratrèmols o erupcions i, amb lletra negreta, si serà “un dia conflictiu”. Una molt interessant aportació de Joan V Lillo sobre els arbres de Mallorca tanca aquest Calendari mallorquí de 2007. Du un forat que el travessa, en record que abans, com aquest, es podien penjar d’un fil o cordell. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada