dimarts, 22 de febrer del 2011

PODA DE VINYA. RAÏM DE TAULA.

Existeixen diferents tipus de poda, els podem resumir en PODES CURTES, PODES LLARGUES I PODES MIXTES.
La denominació llarga o curta fa referència a la longitud que deixam a la sarment encarregada de fruitar, aquesta llargada tendrà relació amb el nombre d'ulls que deixarem.
PODES CURTES: Són aquelles en què deixam entre 1 i 3 ulls sobre cada pitó o polze (sarment d'un any), aquest pitó és l'element de producció i també de renovació de la llenya per l'any vinent. Normalment és adient per varietats de raïm per a vinificació com és el cas del nostre sirà; ja hem parlat en un altre apunt del bloc del sistema de poda i conducció triats per a aquesta varietat.
El que ara ens ocupa és com podar una trentana de ceps que tenim de raïm de taula, aquests són de varietats diferents com: red globe, cardinal...
Per a aquest tipus de ceps són recomenables podes més bé llargues o mixtes, això és degut a que solen fructificar en brots mé elevats o bé que necessiten més càrrega vegetativa per poder fruitar millor. Tot seguir intentarem explicar-les.
PODES LLARGUES: Les sarments es poden deixant entre 4 i 12 ulls, l'element de fructificació és la vara o carregador i no el pitó o polze, el carregador és una sarment d'un any recolzada damunt una de dos anys, aquest carregador també és l'element de fructificació i de renovació de la llenya, és aquest el que s'ha de podar d'entre 4 a 12 ulls. L'any vinent aquest carregador serà substituït per un de l'antic i si és possible el més proper a la base.
PODES MIXTES: Són aquelles poden que utilitzen elements comuns a les dues abans esmentades, per tant hi ha polzes o pitons i també vares o carregadors. La gran majoria de podes emprades són d'aquest tipus.
A la fotografia anterior en tenim un exemple, l'element de l'esquerra és un carregador o vara i el de la dreta és un pitó o polze.

Tot seguit vos oferim un llistat de varietats on és més adient una poda llarga o una poda curta:
VARIETATS FÈRTILS A GEMMES(ULLS) BASALS O INFERIORS: per tant amb aquestes varietats serà més recomenable una poda curta. Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i viognier.
VARIETATS FÈRTILS A GEMMES SUPERIORS: per tant serà recomenable una poda llarga. Tempranillo (ull de llebre), moscatell d'Alexandria, Sangiovese, Cabernet blanc, risling, tocai, etc.
VARIETATS QUE TENEN BONA FERTILITAT TANT EN GEMMES ALTES COM BASALS: Petit verdot i sirà.

D'entre aquestes no hem trobat informació sobre varietats de raïm de taula però sabem que solen respondre millor a podes llargues.
Tot seguit veurem una fotografia de la poda d'un cep de la varietat de raïm de taula red globe. Com veurem està podat amb una poda mixta, és un doble cordó royat però al no bastar-li la càrrega llenyosa es va deixant una vara o carregador que surt d'un dels pitons o polzes del cep. Es fa una poda en verd i s'eliminen les que es vegi que no fructificaran sempre tenint en compte que s'ha de deixar una vara per l'any vinent ja que aquestes han de ser d'un any.
Tot seguit podeu veure l'enllaç del document d'on s'ha extret gairebé tota la informació d'aquest apunt. Aquesta darrera fotografia és de la vinya d'en Sebastià Mestre (de Son Calderó) o la finca anomenada Ca'n March.
http://www.inta.gov.ar/Mendoza/activ/Divulgacion_AER/La%20Poda%20de%20la%20Vid.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada