dilluns, 14 de febrer del 2011

PLANTACIÓ D'ARBRES

- Per plantar  un arbre s'ha d'escollir un lloc geobiològicament correcte per evitar els passadissos d'aire. I és convenient fer el clot amb un bon temps d'antelació.
- També s'ha de reequilibrar la composició del terreny si és necessari, per exemple, si és molt àcid, aportar algues, i si és molt pesat, aportar arena. Convé escoltar sempre els venedors i llegir l'etiqueta dels planters per a la preparació del clot.
- Evitarem sempre els nodes lunars així com els dies en què la lluna es troba enquadrada amb el sol, mart i saturn. En cas d'eclipse esperar almenys dos dies. Així mateix convé evitar els dies amb perill de gelades.
- ARBRES I ARBUSTS DE FLORS O FRUITS: Plantar sempre en quart minvant i si és possible associar-la amb la lluna creixent i amb efecte de marea descendent. Si la lluna estigués en quart creixent triar un efecte de marea ascendent.
- ARBRES I ARBUSTS DE FULLA: Si bé la configuració anterior és millor, certs arbres de créixer ràpidament i aquells que tenen tendència a pujar verticalment (pollancres) és preferible plantar-los en quart minvant i quart creixent, amb un efecte de marea descendent. Amb aquesta configuració la fusta no s'obtindrà de tan bona qualitat però permetrà a aquests arbres créixer ràpidament i amb menys nusos.
- CONÍFERES: Plantar-les en quart minvant i si és possible associar-la amb quart creixent, sobretot per a aquelles que desenvolupen arrels lateralment (pi), perquè arrelaran millor.

SEMBRA D'ARBRES:
Els temps indicats es refereixen al fet de disposar les llavors a la terra.  Les llavors dels fruits silvestres donen els mateixos fruits que les llavors d'arbres cultivats, però les primeres superen en aroma i dolçor.
28 de març: albercoquer, melicotoner, prunera i codonyer.
29 de març: castanyer, pomera, noguer.
4 d'abril: freixe, cedre, pi, avellaner, avet.
18 d'abril: roure, teix, castanyer, cirerer, prunera.
1 de maig: perera, til.lo, acàcia, sauc, tuia, cirerer, cirerer de pastor.
19 de juny: Albercoquer i melicotoner.
28 d'abril: freixe, cedre, pi, avellaner, avet.
9 de juliol: perera, til.lo, acàcia, sauc, tuia, cirerer, cirerer de pastor.
29 de juliol: om
8 d'agost: om
26 de setembre: freixe, cedre, pi, avellaner, avet.
15 d'octubre: acàcia, pruna clàudia, castanyer, perera, til.lo, pomera.
17 d'octubre: om, pomera, faig, castanyer, noguer.
7 de novembre: prunera, castanyer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada