dilluns, 14 de febrer del 2011

VIURE AMB LA LLUNA: HORTICULTURA I JARDINERIA

FEINA AL CAMP: llaurar, plantar, trasplantar, adobar... és millor fer-ho en lluna descendent. Per fer feina a la terra, és preferible fer coincidir la lluna descendent amb quart creixent per a la terra lleugera (arenosa), sobretot en període sec. En el cas de la terra dura (argilosa) és millor fer coincidir la lluna descendent amb quart minvant, preferiblement en període d'humitat.
ELIMINACIÓ DE LES MALES HERBES: Fer feina a la terra quan la lluna sia davant lleó (aquesta constel.lació afavoreix la germinació), així les llavors germinaran al màxim. En aquest moment s'ha de rebaixar la terra per eliminar-les. L'eliminació és més efectives en els dies que segueixen a la lluna plena a mitja jornada. Per conservar el sòl net el màxim de temps possible, fer la feina quan la lluna estigui davant capricorn (aquesta constel.lació limita la germinació) o també sota el signe de verge o balança. També per evitar la germinació de les males herbes l'ideal és fer feina a la terra i sembrar per les nits sense lluna (considerant que és la llum i la calor que desencadenen el procés de germinació a les llavors).
ENTRECAVADES: Per tal que la terra no quedi molt comprimida normalment es fa la feina quan el sòl està més sec, amb la finalitat d'evitar la proliferació de cards i plantes enfiladisses. La seva eliminació serà més eficaç arrencant-les a mitja jornada. Si es fa feina a la terra coindint amb nodes lunars convé rebaixar-la uns dies més tard per donar-li influències positives.
DESBROSSAR: en el perigeu i si és possible amb lluna minvant aproximant-se a la lluna nova.
SEMBRAR I PLANTAR: Cada vegada que es fa feina al sòl, aquest modifica les influències rebudes. En conseqüència una sembra efectuada en una data que no correspon pot ser recuperada en part per una segona feina al sòl en una data apropiada. És convenient sembrar el sòl, sembrar, plantar,... en funció del que volguem obtenir de la planta. Segons sigui ho farem en un dia d'arrels, fulles o fruit-llavor. No perdre mai la finalitat d'un producte cultivat. Per exemple per a les endívies, es bo sembrar i forçar de nou la lluna ascendent en una data de fulles per obtenir unes bones endívies. A més de les influències lunars és útil tenir en compte el moment del dia. Reservar el matí per sembrar i el capvespre per trasplantar.
EN PERÍODE HUMIT: Escardar pel matí en signe de foc o aire amb la lluna en quart minvant si és possible.
EN PERÍODE SEC: Escardar pel capvespre en signe de terra o aigües en lluna creixent si és possible.
FERTILITZANT: S'assimilarà millor aportant-lo en lluna descendent i si és possible associant-lo amb la lluna creixen. Millor el signe de terra i evitant els signes de foc.
ALGUES I FOSFATS NATURALS: prioritzar en lluna creixent.
ADOB FOLIAR (MINERALS): Aplicar preferentment en lluna ascendent i si és possible en quart minvant, pels matins i evitant els signes de foc.
PURINS DE PORC: Per evitar cremar l'herba dels camps convé espargir-ho en lluna ascendent i si es possible creixent, preferentment sota un signe d'aire o aigua.
PURINS DE VACA: Espargir-ho en quart minvant evitant els signes de foc.
FERRATGE: Per obtenir bona qualitat és millor segar-la en creixent i, si és possible associar-la a la lluna descendent en una data de flors i arrels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada