divendres, 20 de febrer del 2015

VARIETAT DE RAÏM PREMSAL BLANC (MOLL) (AUTÒCTONA DE MALLORCA)



La varietat Premsal Blanc, també coneguda a Mallorca com a Premsal, Moll, Mollet, és de raïm blanc tot i que  a l'empordà hi ha una varietat també anomenada Moll o Mollar que és negre. És la mateixa varietat que la Xarel.lo molt pròpia del Penedès i utilitzada per fer vins escumosos (CAVA), es coneguda arreu del territoria de parla catalana amb molts d'altes noms: pansa blanca (Alella), pansa valenciana, panser, pansal, pansalet, palop, planta valenciana, planta bona i cartoixà al Priorat; es creu que el nom prové de l'italià "chiarello" que vol dir "claret".
El raïm és de mida mitjana i no gaire compacte. El gra és rodó, gros i de pell gruixada. La planta és sensible a les gelades i malures (sensible a l'oïdi i àcars). L'època de brotada és primerenca però borrona tard, aquest fet li permet moltes vegades evitar les gelades durant la floració. L'època de maduració és mitjana (finals d'agost-setembre), es desenvolupa millor a sòls frescos, profunds on no hi hagi gaire compactació.
Els vins monovarietals són poc aromàtics, de bon grau alcohòlic i acidesa, cosa que fa que aguantin bé la bóta. El vi elaborat amb raïm xarel·lo és equilibrat, estructurat i una mica àcids, i de graduació alcohòlica de mitjana a alta, molt aptes per a la criança. Produeix vins amb aromes frescs i afruitats.
Els aromes que podrem trobar en els vins fets amb Xarel·lo poden ser entre d'altres:
  • Cítrics.
  • Flors.
  • Litxis.
  • Poma verda.
  • Mineral, pedra.
  • Fenc.
VI O VINS DESTACATS DE LA VARIETAT:
 MOLLET (CELLER CA SA PADRINA): http://ralfilauren.blogspot.com.es/2015/02/mollet-celler-ca-sa-padrina.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada