diumenge, 22 de febrer del 2015

VARIETAT DE RAÏM MALVASIA DE BANYALBUFAR (AUTÒCTONA DE MALLORCA)



La malvasia és una de les varietats de raïm blanc més antigues, i s'ha cultivat a gairebé totes les illes de la Mediterrània des de temps remots.
Originària de Grècia, el nom malvasia se suposa que és una deformació italiana del nom de la població grega de Monemvasia, des d'on es va estendre a Nàpols, Madeira, les Canàries, Sitges, Banyalbufar i Torís. La seva antiguitat i la seva extensió ha provocat la creació de sub-varietats, però a causa de la poca resistència a les malalties, el seu cultiu s'ha anat reduint i en molts llocs ha estat substituïda per altres varietats.
El raïm de malvasia és menut i poc compacte. El gra és gros, tendre i ovoide. Es tracta d'una varietat molt aromàtica, d’alt contingut polifenòlic, amb una bona acidesa i rica en sucres. Aquestes dues darreres característiques són molt difícils d’aconseguir en un mateix raïm, especialment a una latitud com la nostra.
La varietat de malvasia que es cultiva a Banyalbufar és la mateixa que la cultivada a Sitges i Tenerife, a l'estat espanyol, i a Bosa, a l'illa de Sardenya. Això no obstant, la Malvasia de Banyalbufar és la primera malvasia del món que ha obtingut la certificació sanitària que confirma, després d'un llarg i intens treball de sanejament, que la planta no està infectada per cap tipus de virus.
Com a curiositats, dir que antigament es denominava Malvasia, de forma genèrica, a un tipus de vi d’alt contingut alcohòlic i que havia sofert un envelliment oxidatiu, encara que estàs elaborat amb qualsevol altra varietat de raïm. A l'edat mitjana se li suposaven propietats tòniques i medicinals i ja és citat al Tirant Lo Blanc

El fruit pot madurar fins a elevades concentracions de sucre (13-15 % alcohol) i mantenir una elevada acidesa. Segons el moment de la collita i l’elaboració permet obtenir vins diferenciats per la seva aroma i gust, secs, dolços, joves i de criança. Els vins tendeixen a oxidarse fàcilment amb una evolució cap a
colors daurats, però mantenen una certa aroma terpènica tant de joves com amb envelliment. Una de les característiques és el bon volum en boca que el distingeix també d’altres vins.


PÀGINA INTERESSANT: http://varietatsraim.blogspot.com.es/
VI O VINS MÉS REPRESENTATIUS: 
MALVASIA FINCA CAN PICÓ: http://ralfilauren.blogspot.com.es/2010/04/malvasia-finca-can-pico.html
MALVASIA AMBRASSIA DE BODEGUES TOMEU ISSERN: http://ralfilauren.blogspot.com.es/2011/07/malvasia-ambrassia-de-bodegues-tomeu.html
MALVASIA CORNET: http://ralfilauren.blogspot.com.es/2010/04/cornet.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada