La Mantonegro o Manto Negro és una varietat de raïm negra de gra gros.
És una varietat autòctona de Mallorca, possiblement derivada de l'adaptació de la garnatxa a l'illa. Es cultiva sobretot a la DO Binissalem on els vins negres porten un mínim del 50% d'aquesta varietat. També es troben ceps de manto negre a les terres del sud de Catalunya, principalment a Tarragona.
El vi de raïm de manto negre és neutre d'aromes, amb cos i d'alta graduació (és fàcil arribar a 14º). El vi varietal té tendència a l'oxidació però amb un cert cupatge és apte per l'envelliment.
Complementa molt bé el callet, molt aromàtic i de baixa graduació.
S'ha de dir que moltes vegades també es sol complementar amb la fogoneu, ja que no hem trobat vins monovarietals de fogoneu aprofitarem per adjuntar un poc d'informació de la fogoneu en aquesta entrada.
FOGONEU: la fogoneu és una varietat negra, de pàmpols petits, sarments primes, gra compacte i no gaire grossos. Anomenat també fogonet o fogonetxo, el nom és un diminutiu de "fogó". És una varietat autòctona de Mallorca, el vi que se n'elabora és de poca graduació i escassa aromacitat. No és una varietat autofèrtil i per això sempre es troba mesclada amb altres varietats, sobretot la callet. Es creu que està emparentada amb la gamay que és la varietat que dóna lloc als vins de Beaujolais Noveau.
ENLLAÇ INTERESSANT: http://varietatsraim.blogspot.com.es/2010/08/manto-negro.html
VI O VINS REPRESENTATIUS:
MANTONEGRO (CELLER CA SA PADRINA): http://ralfilauren.blogspot.com.es/2015/02/mantonegro-celler-ca-sa-padrina.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada