dijous, 5 d’abril del 2012

PALO RIPOLL

Beguda Mallorquina obtinguda a partir de la caramel · lització del sucre i de les infusions de les plantes aromàtiques com ara la Quina, la Calisaya i la Genciana, se li afegeix un seleccionat alcohol de melasses, sent finalment sotmès a un procés d'envelliment normalment en botes de fusta .
Ha de servir-se molt fred.

TOT SEGUIT EN FAREM CINC CÈNTIMS SOBRE AQUEST APRERITIU TAN TÍPIC DE LA NOSTRA TERRA:

Des de principis dels anys noranta la Denominació Geogràfica Palo de Mallorca protegeix la qualitat d'aquesta beguda. Obtinguda a partir de la caramel · lització del sucre i de les infusions de les plantes aromàtiques com ara la Quina Calisaya i la Genciana, se li afegeix un seleccionat alcohol de melasses, sent finalment sotmès a un procés d'envelliment normalment en botes de fusta. A l'aixecar i posar-lo a contrallum veiem llavors aquest color vermell tan característic.
A l'illa de Mallorca se sol consumir com a aperitiu. La seva presentació tradicional és en un got amb gel i sifó, encara que també és costum prendre sol o amb gel. De qualsevol manera, la nostra recomanació és servir sempre molt fred. Les noves generacions, al redescobrir-, no només s'aficionen sinó que descobreixen la història d'una beguda mare de totes les cues.L'elaboració de licors a Mallorca data de diversos segles enrere. Ja els antics monjos medievals utilitzaven els fruits silvestres i les fruites que ells mateixos conreaven amb l'ajuda del magnífic clima mediterrani de l'illa, per elaborar els seus particulars "remeis" per a diferents mals: paludisme, tos ferina, problemes de ronyons, etc. A poc a poc l'elaboració d'aquests beuratges van ser convertint-los en una activitat econòmica que rics i senyors es van encarregar de fomentar per a gaudi personal i dels visitants. Aviat, famílies senceres (molt d'ells descendents d'aquells monjos) van convertir aquesta feina en la seva professió: des del cultiu de les matèries primeres fins a l'elaboració artesanal dels licors i els seus envasos. Famílies que han anat transmetent el seu més preuada herència de generació en generació, a saber, els secrets d'un bé licor Palo Ripoll o d'un deliciós licor d'ametlles, i fins i tot el famós Herbes de Mallorca.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada