dijous, 5 d’abril del 2012

GRAPPA NONINO






La grappa és un aiguardent d'"orujo" procedent de les regions alpines i prealpinas d'Itàlia. El primer esment de la grappa es troba en un testament de 1451, en ple Renaixement, en el qual un tal Enrico llega la fórmula d'un acquavita que crida Grape, paraula que segurament ve de Graspa, que significa en italià raïm espremuda. Per fer grappas (i tot tipus d'"orujos") s'utilitzen les restes del premsat del raïm que no s'utilitzen per l'elaboració del vi. Aquestes restes, després d'un període breu de fermentació es destil · len mitjançant dos mètodes que influeixen en la qualitat de la grappa. El mètode discontinu és el tradicional, es fa en alambins de poca capacitat i per lots. És el que dóna els millors resultats però la seva producció és limitada. El mètode discontinu ignora l'alambí i s'aplica en torres de destil · lació amb una producció molt més gran. La grappa ha de passar almenys dotze mesos en repòs, dels quals sis ha d'estar en bótes de fusta. Si aquesta fusta és de roure prendrà un color ambarí, si és de freixe, el més comú, serà incolora.
La grappa és un aiguardent fi, de gust suau, excel · lent epíleg d'un bon sopar. El seu és prendre-la en la copa tradicional amb forma de tulipa, pròpia de la grappa, com té la seva el conyac o el fi.
La grappa Nonino és  una de les millors grappas d'Itàlia: Nonino. Fundada el 1897 per Orazio Nonino a la regió de Friuli, la destil · leria Nonino és una de les més famoses d'Itàlia, sense deixar de ser un negoci familiar i artesanal. Sempre han primat la qualitat davant la quantitat, apostant per un sistema continu, inspirat en els que s'usen per al conyac a França. La característica ampolla de Nonino és una garantia del sabor equilibrat i aromàtic d'una autèntica grappa i la conclusió neta en boca, digestiva i "espiritual" després d'un copiós àpat.




http://www.nonino.it/main_ok.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada