dimarts, 21 d’abril del 2015

MONASTRELL (D'ORIGEN ESPANYOL)


El raïm Monastrell (també Monastrell, Monastrell o Vermeta) és una varietat de raïm negre que es troba per tot el món. A Espanya és la segona varietat més important de raïm negre després de la tempranillo i va ser, al seu dia la més important a Provença i Catalunya, però aquesta última va intercanviar amb Alacant la garnatxa o giarnaccia que es va aclimatar millor allà.
Aquest tipus de raïm és conegut internacionalment pel nom francès: Mourvèdre (derivat de Morvedre, antic nom de la localitat valenciana de Sagunt. En el Nou Món també la hi crida Mataro (i, de vegades Esparte), nom procedent del poble de Mataró a Catalunya. En algunes regions de França és encara coneguda pel nom de Estrangle-Chien (Escanya-cans). A Alacant va ser anomenada Vermeta (roja) o Monastrell indistintament.
El raïm necessita un clima càlid per madurar (Mediterrani), a Espanya només es planten significativament a la zona est i sud-est del país. La Monastrell és varietat recomanada a la Regió de Múrcia tant en les DO de Jumilla, Yecla i Bullas, a la Comunitat Valenciana DO d'Alacant i Catalunya on també l'anomenen Morrastrell; està autoritzada a Andalusia, Aragó, Balears, Castella-la Manxa, Extremadura, Comunitat de Madrid, Navarra, País Basc, la Rioja. A França només es troba a les zones més meridionals.
En els anys molt calorosos, és capaç de donar vins amb molta graduació i amb un alt nivell de taní. Així mateix el raïm Monastrell és més que capaç de crear vins de taula amb alt grau de finor, fins i tot barrejant-la amb Syrah i Merlot.
El seu sabor varia notablement depenent de la zona, sol ser silvestre o fusta, amb tocs suaus de esbarzer.
Tot i que encara es troba en diversos districtes del sud de França, la seva implantació a Provença no és la mateixa que abans, tot i que encara s'utilitza per suavitzar la dura oxidació de la garnatxa. Segurament el seu millor cultiu al país gal està situat a la regió de Bandol a la costa mediterrània de Provença.
Aquest raïm té el seu particular èxit en el seu cultiu a Alacant i Múrcia, on s'usa com monovarietal, o barrejada amb Cabernet Sauvignon o Merlot
Els seus plantacions més significatives fora d'Europa estan a Austràlia i Califòrnia.
D'aquest raïm s'extreia el selecte Fondillón (generós), va venir de reis, però la seva complicadíssima elaboració (més de 20 anys de criança), la fil·loxera i el turisme gairebé fan possible la seva extinció. En Monòver o Pinós, província d'Alacant s'ha recuperat.

http://varietatsraim.blogspot.com.es/2009/02/monastrell-mataro-mourvedre.html

VINS TASTATS MÉS REPRESENTATIUS:
LA BÁSCULA (TURRET FIELDS): http://ralfilauren.blogspot.com.es/2015/02/la-bascula-2013-turret-fields.html
HONORO VERA MONASTRELL (JUAN GIL): http://ralfilauren.blogspot.com.es/2012/10/honoro-vera-organic.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada