diumenge, 26 d’abril del 2015

BOBAL (VARIETAT AUTÒCTONA DE LA DO UTIEL-REQUENA)


Bobal és una varietat de raïm negre. És un cep molt auster, resistent a les inclemències climàtiques i a les plagues, molt productiva. El gra és mitjà, rodó i sucós. També coneguda com requena, espagnol, benicarlo, provechón, valenciana, carignan d'espagne, Balau, balauro, tinta de requena, coreana, ximple de surra, requenera, REQUENO, valenciana tinta, babaus, rajeno, bobale di Spagna etc.
Dóna excel·lents rosats a la zona d'Utiel-Requena i cada vegada millors negres i vins envellits. Els millor vins són de color profund i suau. Boval ha estat tradicionalment relegat a la producció de vi a granel, però avui dia productors que treballen en altituts més alts sobre el nivell del mar, 800 metres, s'estan prenent aquesta varietat amb major serietat i donant-li l'atenció que mereix.
És una varietat autòctona de València, com denota el seu nom original valencià, Boval (de bou, probablement per la gran grandària dels seus grans o els seus raïms). Des del seu origen a la costa, on es descriu ja al segle XIV, va anar pujant fins a establir-se en comarques interiors especialment a la DO Utiel-Requena on per la seva omnipresència es considera autòctona. Es planta també en la 1do Manchuela i a la Ribera del Xúquer (Conca) en tots aquests llocs es cultiva majoritàriament. Varietat mediterrània, resistent a la sequera i a l'oïdi, però molt fràgil davant el mildiu. Molt productiva a causa de la grandària dels seus raïms, molt grans i compactes, pes mitjà, a 12ºBaume, 850 g, mida del gra mitjà-gran, entre 3 i 5 vegades més gran que un de Cabernet. Té port rastrer i fulles de grans dimensions amb el revés molt cobert de borra. Té un pellofa dur i gruixuda, amb gran quantitat de taní i antocians i una bona acidesa fixa. S'utilitza fonamentalment per fer vins rosats i negres joves, amb bona acidesa i aromes a fruits vermells. Però el seu gran potencial, està en els vins de guarda, pel seu cos i estructura, encara que necessita una bona maduresa i raïms mitjans o millor petits, per aconseguir vins de guarda amb tanins fins.
El vi és d'un color cirera intens, poc alcohòlic (d'uns 11º), fruitós i d'una acidesa elevada. També es conrea a Albacete i Conca.
És la segona varietat negra d'Espanya pel nombre d'hectàrees plantades.
Segons l'ordre 1819/2007, de 13 de juny, és varietat recomanada com raïm de vinificació a la Comunitat Valenciana, en concret és un raïm autòctona d'Utiel -Requena, i on els cellers de la zona, han sabut aconseguir a partir de ella vins, estant autoritzada a Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura i Comunitat Foral de Navarra.

http://varietatsraim.blogspot.com.es/2009/03/bobal.html


VINS MÉS REPRESENTATIUS DE LA VARIETAT:
BOBOS (BODEGAS HISPANO-SUIZAS:http://ralfilauren.blogspot.com.es/2015/03/bobos-bodegas-hispano-suizas.html
CLOS LOJEN: http://ralfilauren.blogspot.com.es/2015/04/clos-lojen-bobal.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada