diumenge, 21 de setembre del 2025

VINIFICACIÓ VI NEGRE 2025

 Anyada 2025, marcada encara per la calabruixada de fa dos anys, seguim amb una baixada del productivitat, de ben segur que la sequera d'aquests darrers anys no ajuda a un equilibri de la planta per assegurar que tengui energia per dedicar al fruit.

Aquesta anyada també ha estat marcada per un atac de mildiu a la meitat del cicle vegetatiu, es va poder aturar a nivell d'afectació al raïm però sí que va afectar a la massa foliar dels ceps i a alguns brots de la rapa.

Degut a la salut del vinyòvol no es va fer ni rosat ni blanc, el raïm blanc se'l va emportar en Xavier Torres del Celler de Son Real; alguns singlons de premsal que vam deixar van anar a parar a aquest vi negre.

L'ensamblatge d'aquesta anyada és el següent (caixes de 10 kg aprox.): 1 callet, 1 fogoneu, 6 mantonegro, 5 de sirà i alguns singlons de premsal i monastrell.


Sirà

Premsal

Mantonegro

Fogoneu mallorquí
Callet
Fogoneu francès


Capolam i desrapam el raïm, llavors ho posam tot dins un depòsit d'acer inoxidable i analitzam, obtenim les següents dades numèriques: Densitat 1092, 12'6º graus d'alcohol probable, un PH de 3'82, acidesa de 5,1 grams expressats amb tartàric. Amb aquestes dades acidificam a raó d'1'5 grams d'àcid tartàric per litre.
També s'ha de dir que sulfitam a raó de 6 grams per hectòlitre. Ens surten 120 litres de most (pasta).
Com sempre, en Toni Llaneras va venir a fer tota aquesta part analítica.
Al cap d'unes hores sembram llevats.

La idea és esperar a que arrenqui la fermentació, enfonsar el capell tres cops al dia, desitjar que tengui una bona fermentació i en acabar premsar, sulfitar i posar en depòsit. Algunes tramelsades...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada