diumenge, 30 de setembre del 2012

VINIFICACIÓ CALLET 2012

Dia 19 de setembre de 2012 veremam una vinya vella, d'uns 40 anys, amb diferentes varietats, gairebé tot el que veremam és callet, per tant l'anomenarem callet 2012, però s'ha de dir que també hi havia un poc de mantonegro i fogoneu francès. El raïm era madur però ens hagués interessat un poquet més tirant cap a la sobremaduració, a més s'ha de dir que el callet és tan atapeït i encaragolat que els grans de l'interior gairebé sempre queden verds; en general però era madur. La vinya era impressionant i el raïm també, un estat excel.lent i el vam adobar durant la mateixa verema per tant el vam seleccionar i la majoria dels raïms esteien en un saníssim estat.
Passam a capolar.lo.....
Vam veremar uns 500 kg de raïm, unes 35 caixes d'uns 15 kg cadesquna. Ens van quedar uns 400 kg de pasta (suc, polpa, pells i pinyols) que repartim en parts iguals a dos depòsits. El most va fer 11º d'alcohol i un PH de 4,20 (un poc elevat pel que ens interessa), diuen que per dur a terme la criança s'han de manejar un PH d'entre 2,7 i 3,7, hauríem pogut modificar amb àcid tartàric però com que encara no controlam aquests processos vam decidir deixar-lo així.
Sulfitam els dos depòsits a raó d'uns 10 grams de metabisulfit per cada 100 litres de mescla, sulfitam d'una forma elevada ja que no pensam sulfitar fins que no hagi fet la FERMENTACIÓ MALOLÀCTICA i per tant mentrestant ens quedi el vi protegit.
Controlam la temperatura, un depòsit pensat per fer la criança el deixam macerant 25º, l'altre el refredam més ja que volem aconseguir un vi negre jove amb un color més brillant i notes aromàtiques fruitals superiors.
Dia 21 de setembre sembram les llevadures amb most verge sense sulfitar que hem guardat, són llevadures específiques per vins joves molt aromàtics, no tan adients per criança però les utilitzarem ja que ens interessa una criança curta amb un vi més fresc, aromàtic però amb un toc d'elegància oferida per la barrica. Intetarem trobar l'equilibri entre fruita i barrica però no sabem si el vi ens aguantarà la barrica, ja ho veurem!!!! recordar que la barrica serà d'un 25% sirà i la resta d'aquest callet!!!!
Dia 28 de setembre acaben les fermentacions alcohòliques, el densímetre mostra valors d'entre 0,994 i 0'993, el preparat per criança ja tenia les pells al fons del depòsit, fet que ens interessava perquè el vi agafàs una major tannicitat i color per enfrontar-se a la criança, s'ha de dir que la varietat callet no és massa tànnica ni colorida però hem aconseguit un coloret ben guapo. El vi pensat per consumir jove anava un poc més retardat pel que fa a la fermentació alcohòlica però creim que havia acabat i no quedaven sucres residuals, encara que les pells encara estaven en suspensió.
Començam a premsar, catam el vi, ens sorprèn l'olor, impressionant!!!! el sabor encara és massa tendre però pinta bé i la veritat és que hem extret un color molt interessant que en el jove serà perfecte i que esperem que amb l'ENSAMBLATGE d'un 25% de sirà el vi de criança tengui un color guapo, guapo!!!!!!!!!!!!
Recordar que un COUPAGE és la mescla de dues varietats de raïm que es vinifiquen juntes i un ENSAMBLATGE és la mescla de dues varietats de raïm que s'ha vinificat per separat.

Ara volem que vegeu el color tan impressionant del vi que sortia de la premsa, indescriptible la bellesa.....

Vam fer un poc de desastre, vi per tot arreu, mètodes massa tradicionals, l'any que ve ens haurem de professionalitzar i deixar de banda tants de coladors, poals, cartrons, serradís....
Vam omplir la barrica del depòsit pensat a tal efecte i l'altre el vam posar dins un depòsit sempreple d'acer inoxidable. Recordar que dins la barrica hi va anar un 25% de sirà i l'altre 75% de callet. Aquí s'acaba aquest fil, a partir d'aquí podreu seguir per separat l'evolució dels 2 vins a nous fils:
VINIFICACIÓ CALLET JOVE 2012
VINIFICACIÓ RETRUC 2012
S'ha de dir que no es van sulfitar cap dels dos vins cercant que es produesqui la FERMENTACIÓ MALOLÀCTICA.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada