dissabte, 22 de maig del 2010

FRUITERS D'UN TEMPS

L'empresa Vivers Llabres en col.laboracio amb SLOW FOOD Illes Balears ha posat en marxa un programa de recuperacio de varietats locals d'arbres fruiters en clar oblid durant aquests darrers anys. Aqui teniu l'enllaç amb la pagina web de Vivers Llabres: http://www.viversllabres.net/catala/fruiters/index.html Tot seguit podeu consultar el llistat d'arbres fruiters per a la campanya de l'any 2010-2011, podeu fixar-vos i coneixer quines son aquestes varietats gairebe desaparegudes i que esperem que poc a poc es vagin imposant de nou als nostres camps.                                                                                                                      

FIGUERES *

Roig Manyes
Fruita abaldufada i petita, maduració mitjana, un poc fada de sabor
però amb alt risc d’erosió genètica grau 5.

Albacor comuna
Fruita cònica i grossa, maduració primarenca de dos esplets,
excel.lent sabor. Risc d’erosió genètica grau 3.

Victoria
Fruita cònica i mitjana, maduració tardana, molt bona i sucosa.
Risc d’erosió genètica grau 3.

De tres esplets
Fruita abaldufada i petita, molt primerenca de tres esplets,
excel.lent sabor. Risc d’erosió genètica grau 3.

Manresa
Fruita cònica i mitjana, molt primarenca, dos esplets, bona.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Lloral
Fruita abaldufada mitjana, maduració mitjana molt vigorossa,
àcida. Risc d’erosió genètica grau 3.

Cucurella
Fruita cònica grossa,molt primerenca,dos esplets, molt bona.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Blanca clara
Fruita ouada i grossa,madruració mitjana, bona per a sequer,
sucosa. Risc d’erosió genètica grau 3.

Bordissot verda
Fruita abaldufada grossa, maduració mitjana, similar a la blanca
pero més sucosa i mes primarenca, excel.lent.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Verdal negra
Fruita abaldufada petita,maduració mitjana, sucosa i àcida.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Cuiro de bou
Fruita esfèrica mitjana, tardana, molt negre, bona.
Risc d’erosió genètica grau 4.

Porquenca blanca
Fruita cònica-ouada molt grossa, primarenca dos esplets i
no molt bona. Risc d’erosió genètica grau 4.

Carlina
Abaldufada petita, la més primerenca de les agostenques, fada.
Risc d’erosió genètica grau 2.

Bordisot rossa
Fruita abaldufada mitjana, maduració mitjana, exquisida.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Martinenca rimada
Fruita abaldufada mitjana, maduració mitjana, bona.
Risc d’erosió genètica grau 3.

Matasoldats
Fruita abaldufada petita, maduració mitjana, no molt bona.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Blava
Fruita cònica mitjana, primarenca, dos esplets, molt gustosa.
Risc d’erosió genètica grau 3.

Rogisca
Fruita ouada-cònica mitjana, maduració mitjana, no és bona.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Del Sen Jaume Grau
Fruita abaldufada, grossa, tardana, excel.lent.
Risc d’erosió genètica grau 4.

Renyeca
Fruita abaldufada petita, tardana, sucosa però fada.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Miralla
Fruita esfèrica grossa,tardana, molt bona.
Risc d’erosió genètica grau 2.

De la gloria
Fruita abaldufada grossa, molt tardana, excel.lent.
Risc d’erosió genètica grau 3.

De la plata
Fruita abaldufada, molt grossa, fulles platetjades, tardana.
Excel.lent. Risc d’erosió genètica grau 5.

Paratjalina
Fruita esfèrica petita, maduració mitjana, molt gustosa.
Risc d’erosió genètica grau 4.

Pollencina (de la caseta)
Fruita ouada mitjana, primarenca, no gaire bona.
Risc d’erosió genètica grau 2.

Molondrefruita cònica petita, primarenca, dos esplets, molt bona.
Risc d’erosió genètica grau 4.

Morro de bou
Fruita abaldufada molt grossa, tardana, excel.lent.
Risc d’erosió genètica grau 5.

Cosme Manyo
Fruita abaldufada molt grossa, tardana, molt bona.
Risc d’erosió genètica grau 5.

De les 7 cotnes
Fruita ouada petita, primarenca, no gaire bona.
Risc d’erosió genètica grau 4.

Tia Penya
Fruita cònica abaldufada grossa, tardana de dos esplets, excel.lent.
Risc d’erosió genètica grau 4.

Ull de perdiu
Fruita ouada mitjana, tardana, bona. Risc d’erosió genètica grau 2.

MELICOTONERS *

De Mamelló
Fruit de tamany mig, de color vermell, aromàtic; molt primerenc.

Fressó
Fruit de polpa fluixa, pinyol aferrat, molt sucós, madura a l’estiu.

Groc tardá
Fruit de bon tamany, té una maduració escalonada que arriba
fins a l’octubre.

Groc
Fruit de tamany discret, madura a l’estiu.

De Vinya
Fruit molt sucós, pinyol desferrat que a vegades es xapa;
color mig vermell.

Sineus
Fruit de bon tamany de coloració rosada i pasta blanca; excel·lent.

POMERES

Rave *
Fruit de tamany mig, color verd amb una galta vermella,
polpa molt forta, maduració tardana.

Reneta tardana *
Fruit petit, de color verd clar i vermell; molt tardana,
madura dins el novembre. Es conserva molt bé.

Bon Jesus o poma blanca de Menorca *
Fruit de color blanc, un poc ácida, molt productiva,
es recull pel novembre.

Xeca *
De Menorca. Fruit de color vermell, és molt dolça:
madura a l’octubre.

D’en Kane *
De Menorca: te coloració roja, un poc ratxada, molt dolça; és molt
productiva. Es recull del 10 de setembre al 10 d’octubre.

Xeconi *
De Menorca: fruit de tamany mig, de color vermell., molt dolça.
Molt productiva, es recull del 20 d’agost al 10 de setembre.

Sant Joan
És la primera poma a madurar (Sant Joan), color blanc,
mida mitjana, gust àcid.

Sant Joan Vermella
Madura a finals de juny, és de mida mitjana, color molt
vermell generalitzat.

Vermella de Sant Pere
Maduració a finals de juny o principis de juliol, color vermell ratllat,
dimensions mitjanes, polpa molt blanca i sucosa, gust característic.

Marinera
Madura dins el mes de juliol, té unes dimensions considerables,
coloració groga amb ratlles vermelles ben marcades.

Niela
Madura dins el mes de juliol, té unes dimensions considerables,
coloració groga amb una galta de color vermell, polpa
mitjanament consistent.

Guillema
Madura el mes d’octubre, bones dimensions i posat vertical.
És groga amb ratlles vermelles. Molt saborosa.

De la Rosa Primerenca
Madura el mes de juliol, grandària discreta, groga amb ratlles
vermelles.

De la Rosa
Madura el mes de juliol, bona mida, groga amb ratlles vermelles,
bon gust.

Mora
Madura el mes de juliol, grandària mitjana, color vermell intens.

Del Ciri
Madura a la tardor, és de color groc i bona mida, té bon gust i es
conserva algun temps. Molt popular.

Del Ciri Vermell
Madura a la tardor, és de color vermell amb algunes ratlles.
Bon gust.

Nespla
És una poma grossa, de forma planera, de coloració vermellosa.
Madura a finals d’estiu. Té un gust característic. Molt bona i feinera.

Jesusa
Madura a mitjan estiu, de coloració vermellosa. Sucosa i gustosa.

De Capoll Llarg
Poma grossa, de coloració vermellosa. Madura a principis de juliol.

Valenciana
És una poma d’estiu, madura a mitjan juliol, groga amb ratlles
vermelles, dimensions mitjanes. Gust interessant.

Fogassa
Poma tardana, de bona mida, coloració verda amb galtes brunes.
Forma planera. Interessant per a cuinar.

Cor Gelat
Poma d’estiu, de bones dimensions i bon gust, de vegades
presenta zones vidrenques a la polpa.

PERERES

Canari *
Fruit de tamany mig, de color groc, sucós, madura dins l’estiu.

De Vidre *
Arbre molt vigorós de gran longevitat i molt productiu.
Fruit de tamany mig, de color groc verdós; madura entre
el 15 i el 20 de juliol.

Permanyer de Sóller *
Arbre molt vigorós que agafa un gran tamany; propi dela vall de
Sóller. Molt productiu. El fruit és gros i s’ha de recollir abans de
la maduració, a finals d’agost.

Fina *
De Menorca: fruit de color groc intens amb punts: maduració
escalonada. Molt sensible al motejat.

Catalana *
De Menorca: fruit de color verd grogós, amb alguns punts.
Maduració del 15 al 25 d’agost.

Perot *
De Menorca; fruit de bon tamany de color groc verdós, madura la
primera quincena de novembre.

Claudia Grossa *
Pruna de bon tamany, de color groc, madura a mig estiu.

De Sant Joan
Pera primerenca com indica el seu nom, cosa que la fa prou
interessant És de dimensions mitjanes i de color verd grogós.

D’aigua primerenca
Fruit gros, color verd amb zones pigades de vermell, molt sucós i
fluix. Madura a principis de juliol.

D’aigua
Fruit mitjancer, de color verd, allargat, molt dolç, sucós, vigorós i
d’entrada en producció tardana. Madura a finals de juliol.

Moreta
Fruit petit, color verd obscur amb una galta molt vermella.
Polpa un poc llenyosa. Madura a mitjans juliol.

De la nau
Fruit petit, verd amb una petita galta vermella. Té forma de
carabassa de vi. Madura a mitjans juliol.

Perot
Fruit gros, color groc, consistència i sabor molt comuns.
Madura a finals de juliol.

De la reina
Fruit mitjancer, verd grogós, dolç, sucós i de poca conservació.
Madura a finals de juliol o principis d’agost.

De la cuina
Fruit mitjancer color groc verdós amb una galta vermella. Bona
qualitat. Madura a finals de juliol o principis d’agost.

ALBERCOQUERS

Bord capona
Fruit de mida mitjana, poc dolç, polpa pastosa i sense fil. Bo per
fer confitura i coques. Poca conservació. Madura a mitjans juny.

Galta vermella tardà – Pinyol dolç
És el tradicional albercoc de galta, molt bo i saborós, madura a
mitjans juliol.

Inquer
Fruit gros, poc dolç, pastós, de maduració tardana (finals de juliol).

Lluentó
Fruit mitjà o petit. Molt sucós, dolç i aromàtic. Millor consumir-lo
en fresc. És primerenc, madura dins el juny.

Moscatell
Fruit de dimensions discretes, de bon gust, madura a principis
de juliol.

Taronjal
Clàssic albercoc, destacat per la seva mida i bona presència.

Morro de bou
Albercoc d’excel·lents qualitats organolèptiques, mida mitjana.
Madura la primera quinzena de juliol.

CIRERERS

Blanca
Fruit de dimensions mitjanes. Color vermell clar.
Poca consistència i conservació.

Camosa
Cirera de mitja temporada, inici de juny. Polpa de mitjana a forta.

De capellà
Cirera primerenca. Negrosa, molt bona. Dimensions mitjanceres.

Primerenc d’abril
Cirera extra primerenca, madura més o menys per Sant Jordi.
Color vermell clar i mida discreta.

De sarró
Cirera tardana, petita, molt bona, crocanta. Arbre vigorós.

PRUNERES

Clàudia verda
Fruit de mida mitjana a grossa, pell verdosa. Madura el mes de juliol.

Coll de brocal
Fruit petit o mitjancer, pell verda, polpa groga. Forma de pera, pinyol
desferrat. Madura a finals de juliol, principis d’agost.

Cor de bou
Pruna grossa amb forma de cor, molt característica. Madura a finals
de juliol. És interessant per la seva mida, gust i època de maduració.

De collet negra
Pruna grossa, de color fosc, forma de pera. Bona qualitat.
Madura pel juliol.

De frare blanc
Pruna grossa, color blanc brut, polpa groga, pinyol desferrat.
Madura a mitjans estiu.

De frare roig
La pruna més coneguda de les locals, mida mitjancera, forma
allargada, de color vermell. Madura el juliol.

De frare verd
Fruit gros, pell verda i polpa groga, pinyol desferrat. Forma allargada.
Madura el setembre.

Fresa
Fruit gros de color vermell obscur, polpa vermella molt sucosa amb
gust característic. Madura dins el juliol.

Japonesa groga
Fruit groc ataronjat, de dimensions mitjanceres, molt productiva,
madura dins el juliol.

Japonesa vermella
Pruna mitjancera o petita, color vermell obscur, molt bon gust.
Madura a finals de juliol.

Mamelitos
Pruna primerenca, de color vermell, mida discreta.

Modronya
Fruit rodó i petit, de pell violàcia, polpa verda. Pinyol desferrat.
Madura a finals de juliol.

Plátano
Fruit mitjancer, pell marbrada, molt vigorosa i productiva.
De vegades es fa servir com a patró.

Sant Joan
Fruit petit i rodó, de pell vermella i polpa groga. Sucós, poca
conservació. Madura a finals de juny.

De la sang
Fruit de mida discreta, el seu suc és vermell com la sang,
d’aquí el seu nom.

ALTRES

Atzerola blanca

Fruit de dimensions mitjanes i de coloració groguenca.

Atzerola vermella

Fruit de mida mitjancera i de coloració vermella.

Codony mallorquí

Fruit de bones dimensions, pell llisa de color groc encès.

Codonya mallorquina

Fruit de mida mitjana, groc clar, pelut, i un poc xato, molt aromàtic.

Cydonia

Fruita rara de grans dimensions, groga, molt aromàtica,
s’ha de cuinar.

Nespla mallorquina

Fruit de mida petita, molt gustós.

Nesprer blanc

Fruit de mida discreta, coloració clara i polpa blanca.

Nesprer Primerenc
Fruit allargat, madura a finals d’abril o a principis de maig.

Nesprer gros
Fruit molt gros i bo, de maduració tardana.

Nesprer rodó
Fruit molt rodó, de maduració mitjana.

Servera mallorquina

Fruit petit, madura a finals d’estiu.

Magrana tendral

Fruit de bones dimensions, molt gustós i amb poc pinyol.

Caqui petit

Caqui de mida petita, molt productiu, excel·lent.

Caqui gros
Fruit de bones dimensions i de color vermell fosc.

Caqui hivernal
Caqui de dimensions discretes, aguanta a l’arbre



































2 comentaris:

  1. Bon dia,

    On es poden trobar aquestes varietats a dia d'avui? No som capaç de tribar informació per enlloc
    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Vivers Llabrés a Manacor crec cert que encara les segueixen venent. Prova de cridar-hi, pensa que hi ha 2 vivers amb el mateix nom de dos germans que són diferents empreses, crida als dos llocs. Esper que trobis el que cerques.

      Elimina