dissabte, 17 de desembre del 2022

TOSCA CERRADA 2021

 

Visionari amb visió holística, enginyer agrònom i enòleg, vitivinicultor de culte: Mario Rovira. Burdeus i Sancerre, Califòrnia i Nova Zelanda, tic-tac; ti-qui-tac, de les parelles a les ternes: Bierzo, Cadis i Alella.

Tasseta de plata, tassa de tast o de salva, sense cap por, absència de metzina, líquid diví de "palomino" fi. Delgado Zuleta, la meva animeta vos encoman. Primer el most i llavors el vi de past, clàssics en l'antigor, abans de la influència del saxó, sempre encobeïts pel vel de flor però sense anul·lar ni ofegar. D'anyada, 2021. Res d'encapçalar, 12'5 graus de licor natural, suc de fruita fermentada i res pus, raïm del pago "La Balbaína" que ha reposat set mesos dins bota vella de roure americà al celler esmentat, salinitat de Sanlúcar de Barrameda. 

Dels 3 terrers superiors del marc de Xerès. La "Tosca de lentejuelas" la lluentor de la llança de diatomees, dóna vins frescos, verticals, aeris i vaporosos. La "Tosca de barajuelas", suprema de diatomea, pasta de fulls terrícola, vins horitzontals i persistents, amb grumolls i riallers. Finalment, el nostre, la "Tosca cerrada", la més comuna i la menys fossilitzada, la menys marinenca, vins de guix, amb la boca més rodona, ample i voluminosa; a mig camí entre les "barajuelas" i les "lentejuelas".

Curiositat del raïm palomino. De les 11.813 hectàrees que hi ha sembrades a Espanya (dades del 2019) n'hi ha 6306 a Andalusia, la resta sobretot al nord-oest de la península. 2069 a Castella i Lleó i 3337 a Galícia. 

Color groc daurat amb el rivet verdós, net i brillant.

En nas té una deliciosa mescla d'aromes, gínjol i nispro en almívar combinats amb flors seques, un puntet vegetal, olives verdes amb un rerefons de fruits secs.

En boca és molt elegant i lleuger, sofisticat, amb presència, simpàtic i agradable; salí.

 

https://mariorovira.com/

http://www.akiliawines.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada