dijous, 8 de desembre del 2022

SON GRAU GRAN ESCURSAC 2021

 

Un vi que segueix la tendència actual de vins de "terroir". Son Grau Gran, una clàssica possessió mallorquina amparada per la Serra de Tramuntana (Patrimoni de la Humanitat) i escoltada per les muntanyes bessones d'Alaró. 

El sòl, el lloc on les venes són plenes de la saba del terrer; terra profunda d'argiles calcàries amb graves. Un maneig respectuós i certificació ecològica, un mosaic en simbiosi dins un entorn idílic, marjades de calç, vells ametllers, caragolades oliveres i adorats garrovers, s'alcen al recer de la pleta i la garriga mediterrània. Animals salvatges i ovelles inofensives i pacífiques acaben d'ornamentar l'estampa obrada per la mare natura i pels calls i la suor dels nostres avantpassats.

El clima, mediterrani clàssic, estius càlids i secs on el groc de foc imprimeix i obliga a tenir un caràcter pausat, si un vol sobreviure. Les pluges es concentren a la primavera i a la tardor, donen vida y tenyeixen de verd, tot i així no solen apagar del tot el desig ardent i impacient dels ceps però són com una llepolia que deixa la suficient dolçor com per passar la canícula sense expirar; això sí, toca patir els contrastos climàtics del bressol de la civilització.

Els ceps, escursac, citada per primera vegada per l’arxiduc Lluís Salvador a la seva obra Die Balearen (1869-1891) perdura en la bibliografia antiga fins a l’any 1933; després fou destarrada al desert i deslligada del seu origen, poc amor li vam mostrar. Més tard es va recuperar i des del 2005 l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) de les Illes Balears investiga quines aportacions ens pot fer aquesta varietat; personalitat i singularitat aprovada el 14 d’abril de 2015. A nivell de camp és una varietat resistent i adaptada a les nostres contrades, madura correctament, aconsegueix mantenir una acidesa elevada, un aspecte remarcable amb el canvi climàtic; d’altra banda, té un grau alcohòlic mitjà d'uns 12º aproximadament i un contingut baix de fracció fenòlica, a causa de l’escassa presència d’antocians a la pell. Quant a la vinificació, presenta un gran potencial aromàtic i una bona capa de color: solen ser vins intensos, de tonalitat grana, reflexes porpres i perfil aromàtic afruitat, en què es distingeixen fruita madura i fruites del bosc; d’aroma vegetal, punt fresc, fruits vermells. En boca presenta una entrada suau, amb un pas de boca llarg, i manté molt de volum, boca acidesa mediterrània. Es recomana el pas per bóta perquè no es redueixi.

El factor humà, a banda de totes les persones que formen part del projecte, la propietat, diferents treballadors... el cap visible és en Sergio Navarro, enginyer agrònom i llicenciat en enològica, aquesta dualitat afí li permet tenir una visió holística que es nota en els seus vins; vinyes vives, raïms sans, plens de llum i claror. I el vi, xarop de pàmpol que expressa una vinya com si la copa fos un mirall on es reflecteix un tros de terra conreada amorosidament i obsequiosament.

La imatge, Salom Estudi, m'encanta la digitalització i la lluentor dels raïms, l'anyada i les lletres del celler: Son Grau Gran 2021; als humans ens agraden els somnis líquids i daurats, encara que siguin amb un refons grisenc.

Color vermell cirera amb el rivet porpra, de capa mitjana-alta, net i molt brillant.

En nas hi destaquen d'inici les fruites vermelles i les fruites de tardor, cruixents i grenyals, pruna de frare roig, magrana mollana i codonya; fruita acompanyada d'aromes de flors liles amb un rerefons dolcenc de cirera blanca encarabassada. En un altre pla podem gaudir de deliciosos balsàmics, laca d'ungles, llepolies de fruitetes del bosc ensucrades, núvols dolços. En nas resulta expressiu i delicat, seductor.

En boca té una entrada fresca, suau i elegant, fluïdesa que frueix, omple el paladar d'alegria, és polit i rodó, aparentment fràgil però carregat d'energia modelada amb una finesa exquisida, meravelloses sensacions tàctils al paladar. Deliciosa acidesa que es nota als laterals de la boca, final elèctric que t'enrampa la punta de la llengua i t'entumeix l'esperit.


https://www.songrau.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada