diumenge, 25 de desembre del 2022

ROSE CHATEAU MUSAR 2016

El Líban, Orient Pròxim no proper, el Mediterrani del qual venim i al que ara donam l'esquena, miram cap al nord, hem oblidat la claror del sol que ens uneix, renegam dels germans de llum.

El poble Fenici, els rojos avantpassats dels moderns libanesos, aquells que van engatar per primera vegada els nostres talaiòtics, comerciants, una cultura expansiva lligada també a la vinya i el vi.

Els francesos Horchar arriben al Líban en temps de les creuades, les famoses creuades a Terra Santa per recuperar la cristiandat durant l'Edat Mitjana, hi han romàs des d'aleshores però han procurat una formació francòfona als seus descendents; tampoc podem oblidar que l'estat francès va dominar el Líban durant un bon grapat d'anys on es degueren sentir com a casa, em fa por emprar la paraula oligarquia.

Al 1930 Gaston Horchar va fundar el Chateau Musar amb només 20 anys, s'estableix un gran vincle amb Burdeus però s'intenta trobar un camí propi amb vins reconeixibles i singulars. Gaston i Marc en són els caps visibles avui dia, un s'encarrega del líquid i l'altre de la liquiditat.

Serge Horchar, fill de Gaston i pare d'en Gaston i en Marc, fou el creador del Rose de la casa, enamorat dels rosats tranquils de la Xampanya va mesclar raïm blanc amb raïm negre; raïms blancs, un 40 per cert de merwah i un 57 d'obaideh amb un 3 per cent del negre cinsault; el coupage per fer aquest meravellós claret.

Color salmó molt pàl·lid amb el rivet d’or blanc, net i brillant.

En nas d’inici hi destaquen les aromes cítriques, aranja rosa i taronja acompanyades de notes florals, roses i caranyer, també hi apareixen flaires de fruita vermella grenyal, magrana i gerds; en un altre pla hi trobam aromes de codonyat amb un rerefons d’espècies i fruits secs.

En boca té una entrada fresca i elegant, aparentment lleugera però és un vi que va creixent en boca i va mostrant la seva estructura i sobretot la seva textura granulada i greixosa, s’ha de destacar una bona acidesa acompanyada d’uns deliciosos amargs; meravellosa sensació salina i mineral que es mostra en forma de divertides pessigolles a la punta de la llengua.


https://chateaumusar.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada