dissabte, 29 d’octubre del 2022

DELGADO ZULETA AMONTILLADO VIEJO

 

Moltes vegades hem oït raonar sobre l'honor que suposa per aquells que són dignes de portar les fulles de l'espècie Laurus nobilis a llurs caps; aquest llorejat "Amontillado Viejo" de Delgado Zuleta és digne d'aquesta glòria. Beveu-ne a tentipotenti, que ningú no es constrenyi.
Enconat per most de "palomino fino", cobert per un vel vaporós de tela de flors i llengües que l'embolcallen durant dies clars on viuen els llevats i llargues nits on hi dormen els querubins.
Un "Amontillado" inicialment es un fluid tancat que necessita alenar i tenir comunicació amb l'aire exterior, el mateix aire que és el seu fidel amic i a la vegada el més acèrrim enemic; no tothom pot viure d'aire com els camaleons.
L'oxidació rovella la clau de les portes del cel armades amb llistons de botes de roure americà; l'espectacle comença a esmussar el cos gentil del vi com si fos fruita verda, només la paciència del temps podrà fer dòcil l'animal salvatge, reprimint l'instint i la passió fins a contenir-lo dins aquesta meravellosa botella.  
Color ambre amb reflexos de coure, net i brillant.
En nas és intens i profund, flaires d'ebenisteria i vernís, en un altre pla hi trobam notes de fruits secs i fruites encarabassades, caramel de toffee i iode.
En boca és fresc i elegant però intens i amb molta personalitat, certa amargor que refresca el conjunt, impactant i mentolat, llarg i durador, més que un dia sense pa; final salí, et fa salivar i et fa pessigolles a la punta de la llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada