dissabte, 15 d’octubre del 2022

VALINIÈRE 2013 LEON BARRAL

 

L'AOP (Apellation d'Origine Protégée) de Faugères està ubicada a la part nord de la regió vitivinícola del Languedoc-Roussillon, hem de tenir en compte que aquesta s'ubica al sud de França. És una regió de clima mediterrani, per tant tenim calor però certa frescor i sequedat provocades per la influència del vent de tramuntana.

Les varietats emprades estan vertebrades al voltant de les veïnes terres al sud dels Pirineus, sobretot el Priorat (garnatxa, carinyena, garnatxa blanca, garnatxa gris, macabeu...) i per la influència del Roine Sud. Aquesta cuvée Valinière és un vi que a l'anyada 2013 va combinar un 85% de mourvèdre (monastrell) i un 15% de syrah.

Estau realment segurs que un sòl no pot ser també un sòtil? (M.C. Escher). 

Roques metamòrfiques configuren els sòl d'esquists característic de la zona de Faugères. Els vins d'esquists solen ser vins poderosos, el seu caràcter madur i alcohòlic sol potenciar la part aromàtica i per això solen ser vins molt expressius en nas. Quan parlam dels aromes d'aquests vins hi solem relacionar el controvertit terme de mineralitat, un aroma similar al de rentar una pedra de riu amb aigua fresca. En boca solen presentar textures que ens poden explotar al paladar, solen ser vins concentrats i poderosos, són vins profunds i corpulents, amb gran cos i estructura. Con serà el Valinière 2013?

Al Domaine Leon Barral, el maneig del sòl és en coberta vegetal, aquesta els protegeix de l'erosió: "la terra nua mor a poc a poc". La fertilització és a base de matèria orgànica procedent del mateix Domaine, sobretot les vaques que pasturen pel mig de les seves precioses vinyes. Es cuida la flora i també la fauna que conviu amb les vinyes: "Tot el que està viu s'ha de sentir bé a casa nostra, a la nostra vinya" "Ens ha de fer por la mort, no la vida".

Comentari a part mereix la tasca de llaurar, un enginyós tractor elevat mogut per orugues per poder llaurar en diverses direccions les vinyes en vas del Domaine, aquesta direcció s'intenta que sigui transversal a la pendent per poder retenir millor l'aigua, un dels principis de la permacultura. Sospit que tot i no estar certificats empren principis de la biodinàmica.

Color vermell rubí intens amb el rivet violeta, capa alta, net i brillant. 

Nas molt potent i expressiu marcat per unes notes inicials de fruita negra ensaonada, melmelada de mores d'esbarzer i de prunes de sang confitades combinades amb notes d'espècies com el pebre negre i el clau. Llavors diferents aromes són purificats dins el gresol de la consciència olfactiva: cacao, cuir, notes fumades, anís, llorer, farigola, regalèssia... tots ells en gran concentració. Mineral? sí!

En boca es mostra poderós, tanins marcats, és un vi de caràcter madur i alcohòlic, fort, robust, ampli i llarg però equilibrat dins el seu estil vigorós; una acidesa interessant i una amargor deliciosa que el refresca. Una pluja persistent que banya el paladar amb un dringadeig d'esferificacions de fruita madura. 


http://www.domaineleonbarral.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada