divendres, 30 d’abril del 2021

LA DEGUSTACIÓ GEO-SENSORIAL

Darrerament esteim molt interessats en millorar la fase gustativa de les nostres notes de tast, per això hem anat recollint información, bàsicament del llibre d'en Pedro Parra: "Terroir Footprints", de vídeos on intervenen na Sara Pérez i en René Barbier J. i també d'en Willy Pérez, tots ells mostren un gran interès en què passa amb el vi quan en tens a la boca i quina informació et pot donar més enllà de descriptors com acidesa, càrrega tànnica, densitat... on s'ubica a la boca... tot un món per descobrir!

Jacques Puisais, creador de l'Institut Français du Gout: "El vi ha de tenir la boca del lloc i les entranyes de l'home que el va fer... En el fons de la copa, vull trobar el paisatge del lloc on sóc."


Els descriptors del tast geo-sensorial:

  • Consistència: concentració, densitat, cos, estructura, carcassa, carnositat, compactació, espessor, potència…

  • Suavitat: elegància, flexibilitat, acidesa, astringència, calidesa, força, cremositat…

  • Viscositat (untuositat): rodó, recobert, delicat, greixós, suau, dur, fermesa, acidesa, salinitat, picant… el taní és determinant.

  • Textura (substància): sedositat, intensitat, plenitud, sensacions tàctils, suavitat, rudesa, rígids, aspres, vellutats, granulositat…

  • Mineralitat: extracte sec, salinitat, tensió, verticalitat, espiral ascendent, recte, vibrant, pur, cristal·lí, iodat, tel·lúric…

  • Longitud. Els vins que aguanten en boca.

  • Persistència aromàtica (retronasal): els vins de terroir solen mostrar unes clares notes de pebre blanc en aquesta fase retronasal.


NOTA FINAL: Com li agradava dir a Henri Jayer, "un vi de terrer és bo des de la seva joventut. Tan aviat com s'embotella, l'aficionat que no té una cava d'envelliment o que no pot esperar per degustar-lo, ha d'experimentar el plaer de beure'l. Si el vi no és bo en la seva joventut, no és la criança el que ho farà agradable! ".


    Un altre concepte del que es parla molt i del qual no tenim molt informació és l'anomenat: "estracte sec". Una definició podria ser la següent: "Cos. Es deu a la presència d'alcohols, glicerina i altres substàncies (extracte sec total). És el "pes de el vi a la boca", la seva densitat o untuositat". Una altra: "Conjunt de components sòlids solubles no volàtils presents al vi".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada