diumenge, 5 de febrer del 2017

RECOLLIDA DE MUDES PER EMPELTAR VINYA



Seguint les indicacions del Calendari Sa Plaça i també d'un viticultor anomenat Carlos Rodríguez Furthmann de Selva Vins, el millor dia de recollida de mudes d'aquest any 2017 és el següent dia 7 de febrer. Tot seguit en teniu l'explicació que ens va donar!
Febrer perquè amb sort al gener haurà fet molt fred i això desinfecta i mata bestioles i a més és més probable que les sarments estiguin ben lignificades (no verdes).
Dia 7 perquè és lluna creixent molt avançada (a 4 dies de lluna plena) i lluna ascendent en la seva plenitud (comença a descendir sobre les 19,30 del mateix dia 7). Això és bo perquè la saba està més concentrada en la part aèria dels ceps, i això ens interessa si volem agafar mudes (trossos de sarments) per empeltar, ja que haurem de guardar aquestes mudes fins a la primavera (o estiu segons el tipus d'empelt ) i ens interessa que tinguin com més reserves millor perquè no s'assequin durant el seu emmagatzament i brotin bé a l'empeltar.
A més coincideix amb un "dia flor", (això ja és una mica més propi de la biodinàmica i que té a veure amb la posició de la lluna enfront de les constel·lacions) sent "dia flor" propici perquè l'activitat es centri en els rovells dels sarments.
Tots aquests paràmetres no es donaran més endavant. El 6 de març a l'horabaixa és similar però hi ha el risc que les vinyes ja estiguin podades i no es puguin agafar sarments o que tinguem una primavera avançada.

Aquest és el millor dia per agafar les mudes durant aquest any 2017. Ho tendrem en compte ja que volem empeltar uns 8 ceps de Macabeu de la vinya d'en Toni Llaneras.

2 comentaris:

  1. Bones, com conserveu els sarments durant el temps de repos del cep mesos abans de l'ngert

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones, es poden conservar entrerrats al terra, submergits dins totalment dins aigua o el més senzill, dins una bossa de plàstic ben tapats i dins la nevera.

      Elimina