divendres, 25 de març del 2011

ESTATS FENOLÒGICS DE LA VINYA

Hi ha diverses classificacions però nosaltres seguirem la següent:

ESTAT A: GEMMA D'HIVERN

ESTAT B: GEMMA DE COTÓ

ESTAT C: PUNTA VERDA

ESTAT D: SORTIDA DE FULLES

ESTAT E: FULLES ESTESES

ESTAT F: RAÏMS VISIBLES

ESTAT G: RAÏMS SEPARATS

ESTAT H: BROTONS FLORALS SEPARATS

ESTAT I: FLORACIÓ
És el moment en què el caputxó es deixa anar i deixa a la llum la flor llista per ser fecundada. Encara que les flors de vinya són hermafrodites la fecundació és d'una flor a una altra o "creuda". Li fan bé les bones temperatures i la humitat i fatal la pluja i l'excés de nitrogen en aquest moment. Sol durar 15 dies.
ESTAT J: QUALLAT
Les flors fecundades es tanquen i comencen a engreixar romanent verdes i encara no s'han format les llavors.
(caiguda dels caputxons florals) Si hi ha "corriment" vol dir que no qualla el raïm i no es desenvolupa, per tant no tendrà fruit.

GRA TAMANY CIGRÓ

INICI DEL VEROL 
(la paraula verol indica el començament de la coloració del fruit)



MADURACIÓ


 Tot seguit trobareu un enllaç a un bloc on hi podreu trobar més informació o almanco més completa:
http://blog.clubmesopotamia.es/?m=200908 

També hi ha aquest altre document on hi trobareu un resum dels estats fenològics amb fotografies:
http://webfacil.tinet.org/usuaris/pilaras/Tema02.2.Estadis_Fenologics_20060706081605.pdf 

1 comentari: