Hi ha diverses classificacions però nosaltres seguirem la següent:
ESTAT A: GEMMA D'HIVERN
ESTAT B: GEMMA DE COTÓ
ESTAT C: PUNTA VERDA
ESTAT D: SORTIDA DE FULLES
ESTAT E: FULLES ESTESES
ESTAT F: RAÏMS VISIBLES
ESTAT G: RAÏMS SEPARATS
ESTAT H: BROTONS FLORALS SEPARATS
ESTAT I: FLORACIÓ
És el moment en què el caputxó es deixa anar i deixa a la llum la flor llista per ser fecundada. Encara que les flors de vinya són hermafrodites la fecundació és d'una flor a una altra o "creuda". Li fan bé les bones temperatures i la humitat i fatal la pluja i l'excés de nitrogen en aquest moment. Sol durar 15 dies.
ESTAT J: QUALLAT
Les flors fecundades es tanquen i comencen a engreixar romanent verdes i encara no s'han format les llavors.
(caiguda dels caputxons florals) Si hi ha "corriment" vol dir que no qualla el raïm i no es desenvolupa, per tant no tendrà fruit.
INICI DEL VEROL
(la paraula verol indica el començament de la coloració del fruit)
MADURACIÓ
Tot seguit trobareu un enllaç a un bloc on hi podreu trobar més informació o almanco més completa:
http://blog.clubmesopotamia.es/?m=200908
També hi ha aquest altre document on hi trobareu un resum dels estats fenològics amb fotografies:
http://webfacil.tinet.org/usuaris/pilaras/Tema02.2.Estadis_Fenologics_20060706081605.pdf
(Y)
ResponElimina