diumenge, 21 de maig del 2023

FERRERET GIRÓ ROS 2017


Ferreret (Alytes muletensis) de José Luís Ferrer: "Un gran vi per recuperar dos tresors de la nostra natura... la giró ros i el ferreret".

El ferreret, un illenc genuí, un amfibi, la granota més petita del món, bella, d'ulls grans i aparença fràgil; un endemisme exclusiu dels més preciosos i grandiosos paratges humits i solitaris de la Serra de Tramuntana. 

Trenta anys, del 1993 al 2023, es compleixen vinificant giró ros, cal recordar que fou rescatada de les vinyes que tenia a Son Nadal (Felanitx) Joaquim Monserrat, a qui son pare ja li havia parlat de la noblesa d’aquesta varietat. Segurament era cultivada en altres vinyes, segurament amagada entre altres ceps d’aquelles vinyes on convivien moltes varietats diferents en barreja de camp, la vinya vella típicament mallorquina. Les primeres vinificacions les va fer en Toni Gelabert, inicialment experimentals i posteriorment introduïdes en el mercat en ser autoritzada l’any 2011. Una varietat singular, difícil de cultivar, irregular en producció però marca de qualitat, hi ha qui diu que és la chardonnay mallorquina, n'hi ha de treuen pit i diuen que és la millor varietat blanca del món; en clara expansió, fins i tot fora dels límits illencs, un sort retrobada.

Els raïm grisenc es va macerar en premses pneumàtiques durant 12 hores, es va dur a terme un desfangat estàtic, la fermentació alcohòlica es va fer en dipòsits d'acer inoxidable, es va trasbalsar el vi a bótes de roure francès i d'acàcia mantenint la seva criança a les pròpies mares durant tres mesos.

Color groc daurat amb reflexos de coure, net i brillant.

En nas és molt intens, hi dominen les notes de fruites grogues assaonades, caqui, meló eriçó i fruites exòtiques i tropicals com el mango i el maracujà; rerefons d'herbes seques amb tocs florals, pols de tocador i calç.

Entrada de boca perfumada, intens i cremós, carnós i untuós, de textura greixosa, acidesa correcte amb un toc amarg i balsàmic que ajudar a refrescar-lo tot i que és un vi càlid; final llarg i persistent.


https://www.vinosferrer.com/es/bodegas-jose-l-ferrer/ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada