dissabte, 25 de setembre del 2021

VINIFICACIÓ NEGRE 2021

Equip de vermadors. Aquest any vam vermar dia 18 d'agost, amb amenaça de pluja però no vam tenir problemes. Vam vermar 24 caixes de raïm, 6 de mantonegro i 18 de syrah.



  Una vegada a la portassa procedim a capolar, vam deixar un 15% del raïm sencer amb rapa i un altre 15% de gra sencer sense rapa, vam emprar una reixa per fer aquesta operació i va anar molt bé, altres anys ho fèiem de forma manual i era molt més enredós.

Una vegada tota la "pasta" i el most estan dins el depòsit mesuram les dades, com sempre ens ho fa el gran Toni Llaneras.

Densitat 1096 de densitat, uns 300 quilograms de pasta/most, PH 3.70 i 3,52 g/L AcT, acidificam a raó d'1 gram per litre d'àcid tartàric, sulfitam i posam l'equip de fred a 16ºC durant 2 dies, després arrenca la fermentació alcohòlica i fixam la temperatura a 20ºC.
Dia 24 de setembre amb la fermentació alcohòlica en marxa afegim bacteris lactis per incentivar la fermentació malolàctica. Aquest mateix dia vam visitar als nostres companys Xavier Torres Mas i Toni Llaneras i vam fer una pràctica de cromatografia inicial per saber com estava el most/vi, la mostra va ser agafada abans d'afegir els bacteris lactis i curiosament va donar ja mostres de presència d'àcid làctic, la interpretació és que la fermentació malolàctica ja ha començat paral·lelament a l'alcohòlica, en tot cas és interessant l'addicció de bacteris per assegurar que aquesta es dugui a terme.


La fermentació segueix el seu ritme, en principi la idea aquesta anyada es fer una mica de maceració postfermentativa però encara no hem decidit quants de dies, en tot cas la història segueix...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada