divendres, 12 d’octubre del 2012

VINS NATURALS


Què és Vi Natural?
Vi natural és vi fet amb raïm natural, sense afegir ni treure res a aquesta raïm. El resultat és un fidel reflex de la terra de la qual neix el vi.
Aquests són els 7 punts bàsics que sostenen la ideologia de l'Associació de Productors de Vins Naturals.
1. CULTIU respectuós amb el medi
- Es practica algun tipus d'agricultura com la ecològica o biodinàmica o simplement se segueixen mètodes ancestrals usant només productes naturals. Es respecten els cicles naturals.
- Els tractaments més comuns i admesos en agricultura ecològica com sofre o sulfat de coure haurien de limitar a l'imprescindible. Un tractament primerenc i preventiu és més beneficiós que molts i tardans. On es donin les condicions es recomanen els adobs verds. Hi ha pràctiques locals que són difícilment extrapolables però molt beneficioses en el seu medi natural.
- No s'usen adobs químics, herbicides, plaguicides, fungicides sistèmics ni organismes manipulats genèticament.
2. Compromís amb el ENTORN NATURAL.
- A més de practicar una agricultura respectuosa es manté un comportament coherent a l'hora de canalitzar recursos com l'energia, el treball o l'aigua. Els vins s'envasen en ampolles de vidre que es taponen amb suro natural.
- És positiu que hi hagi un compromís per millorar l'entorn. Cal intentar generar el mínim possible de residus i gestionar-los de la millor manera possible, fomentar l'estalvi energètic. Els recursos s'han d'utilitzar de la manera més eficient possible.
- No es generen costos socials ni externalitats.
3. El VITICULTOR és l'AUTOR
- L'Autor del vi controla la vinya, és responsable de tots els treballs que es realitzen i pren les decisions.
- És preferible que les vinyes siguin en propietat. També és preferible que el productor treballi directament i s'impliqui en cadascuna de les tasques dedicant una part important del seu temps de treball a la vinya.
- No es compra raïm de vinya no controlat.
4. AUTENTICITAT i SINGULARITAT
- El raïm ha de reflectir les condicions de la terra i l'anyada. No han d'haver elements que distorsionin l'expressió de la terra i el raïm en el vi.
- És preferible el treball manual i artesanal. La maquinària utilitzada en tot cas no canviar les condicions naturals del raïm, del most o del vi. No es filtra ni aclareix el vi, per conservar les característiques naturals del vi.
- No s'usen llevats comercials ni qualsevol altre producte per accelerar o conduir la fermentació alcohòlica. No s'usen bacteris malolàctiques per accelerar o conduir la fermentació malolàctica, no es corregeix l'acidesa acidificant (amb àcid tartàric, cítric o qualsevol altra substància) ni deacidificando, no es chaptaliza ni s'encapçala amb alcohol, no s'usa àcid ascòrbic, sòrbic o sorbat potàssic, antibiòtics, no s'afegeixen aromes, no s'usen encenalls o trossos de fusta per aromatitzar, no s'empren l'osmosi inversa, la concentració, la criomaceració o qualsevol altra tècnica que suposi la disgregació artificial dels components del most o el vi. No es clarifica, es deixa que sigui el propi vi el que faci aquesta operació, amb ajuda del temps. No es filtra, així no s'eliminen components naturals i beneficiosos per a l'evolució natural del vi.
5. NO S'USA anhídrid sulfurós (SO2)
- El Anhídrid Sulfurós o Diòxid de Sofre (SO2) és perjudicial per a la salut. És un gas irritant i tòxic molt perillós per als qui han de treballar amb ell, exposicions prolongades poden tenir conseqüències letals. Per al consumidor és causant de migranyes, migranyes i ressaques. Les persones al · lèrgiques no poden beure vins convencionals. Alguns derivats orgànics dels sulfits poden ser inductors de determinats càncers. S'ha de treballar sense utilitzar SO2.
- No s'ha d'utilitzar en cap moment. Es poden investigar i aprendre tècniques que eliminin la necessitat com la hiperoxidación del most, l'estabilització natural pel transcurs del temps i la successió de processos físics i químics espontanis, el control visual i organolèptic del potencial d'oxidació i la limitació de l'exposició del vi a l'aire, etc.
- El vi no ha de tenir SO2 afegit, el nivell de SO2 Total avalat per anàlisi oficial ha de correspondre a alguna cosa generat pel propi vi en el seu procés o bé a desviacions provocades pels mètodes analítics, mai a afegits per l'elaborador.
6. Es DIU EL QUE ES FA i es fa el que es diu
- L'honestedat i la transparència són valors principals dels productors de vins naturals. S'informa de tot el procés productiu. Les anàlisis químiques dels vins estan a disposició de clients i consumidors. Hi ha coherència entre el que es transmet i el vi que es produeix.
- En la mesura del possible s'han d'obtenir el major nombre de paràmetres que demostrin l'autenticitat del vi i donar-li una publicitat d'acord amb aquesta finalitat. Es recomana signar aquest manifest i exposar al públic, fins i tot formalitzant en una acta notarial, que tindrà validesa davant els compradors del vi i qualsevol altra persona el comportament es vegi influït per tractar-se d'un vi natural.
- No es pot amagar informació.
7. Compromís amb l'ASSOCIACIÓ i els Associats
- Es comparteixen i es defensen els postulats de l'Associació. Es col · labora amb els altres associats en temes tècnics, comercials, legals o qualsevol altre que siguin d'interès per a la viabilitat dels seus projectes. Els socis han de complir amb les normes establertes i fer gala de la seva honestedat i honradesa. La filosofia i la professionalitat de cada un són l'estendard de tota l'associació.
- S'ha de participar en l'activitat de l'Associació aportant i aprenent. Cal treballar la terra respectant les lleis de la naturalesa, per a l'obtenció de la millor raïm que ens pugui donar l'any. Compartir coneixements experiències i tenir el compromís de millora constant, defensant l'elaboració de Vins Naturals.
- No hi ha incoherències ni incompatibilitats. Els socis no estan implicats en altres activitats contradictòries amb els postulats de l'Associació ja sigui dins o fora del sector del vi.


http://vinosnaturales.wordpress.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada