Les vespes són protagonistes de la tipicitat del vi, cervesa i pa. A
l'intestí d'aquests insectes, en efecte, "viuen" els llevats
responsables de les fermentacions naturals caracteritzant la tipicitat. És
això, en poques paraules, és la idea bàsica de la investigació
publicada a la prestigiosa revista nord-americana PNAS - Proceedings of
the Natural Academy of Sciences, realizzata per un grup d'investigadors
de la Fondazione Edmund Mach de Sant Michele all'Adige, Itàlia, en col · laboració amb la universitat de Florència i el CNRS de Montpeller.
La
importància d'aquest treball rau en què per primera vegada s'ha tancat
el cicle ecològic dels llevats responsables de les fermentacions del vi,
cervesa i pa. Fins ara, el cicle vital d'aquests llevats es coneixia només durant la fase de producció i fermentació d'aquests productes. Es
desconeixia on vivien aquests microorganismes quan no hi havia
fermentacions, és a dir, durant els mesos d'hivern i primavera.
Aquests
llevats "transcorren" un període del seu cicle vital dins de l'intestí
de vespes, fora de l'ambient de fermentació. Després,
quan les fruites maduren, aquests insectes atrets per la seva olor les
trenquen gràcies a les seves poderoses mandíbules i inoculen aquests
microorganismes en el seu interior. Aquest
estudi completa un treball d'investigació iniciat el 1998 i de fet
tanca el cicle ecològic dels llevats que encara estava embolicat en el
misteri. Per
arribar a aquest resultat s'ha seqüenciat el genoma d'aquests llevats
transportats per les vespesvi ha estat possible identificar les soques
de llevat en períodes de l'any en què mai abans havien estat aïllades,
és a dir de desembre a febrer.
El
descobriment més interessant s'ha realitzat comparant, a nivell
genòmic, els ceps de les vespes amb altres soques aïllades a partir de
raïms i de fermentacions naturals de les àrees d'aïllament dels
insectes, respecte a una col · lecció de més de 400 soques aïllades de ambients naturals i industrials a França, Estats Units, Xile, Nova Zelanda i Japó. L'anàlisi
ha indicat que soques de llevats aïllades de vespes, raïm i
vins d'una determinat zona estan més relacionades entre si que les
soques de zones diferents, identificant d'aquesta manera una
biodiversitat microbiana característica d'una vinya o d'una regió. " Avui
dia - ha explicat Duccio Cavalieri, coordinador del Departament de
Biologia Computacional - la utilització de la genòmica i de la
bioinformàtica permet identificar un llevat o un microorganisme aïllat
en un ambient natural i comparar-lo amb altres microorganismes d'altres
parts del món comparant "simplement "la seqüència de gens marcadors, com passa amb l'home per l'anàlisi de la paternitat".
Per tant s'ha posat de manifest que aquests insectes són protagonistes de la tipicitat del producte. "Aquest
descobriment - conclou Roberto Viola, director del Centre Ricerca i
Innovazione della Fondazione Edmund Mach de Sant Michele - obre el camí a
altres estudis que vulguin entendre de quina manera aquest microcosmos
de microorganismes pot associar-se a la tipicitat dels productes i la
importància de conèixer-lo, per protegir-lo i conservar-lo, posant-lo a disposició de les activitats de l'home ".
http://www.infowine.com/default.asp?scheda=11453
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada