dijous, 21 de juliol del 2011

MESURES PER COMBATRE "L'ATAC" DELS OCELLS

Bones, com totes les feines del camp, la viticultura té molts de condicionants, un d'ells és el possible "atac" dels ocells i que aquests es mengin part de la producció.
En principi no hi ha cap incovenient en que es mengin part de la producció, ells d'emporten grans de raïm i deixen fems i ajuden al control biològic de les plagues, a banda de la importància que donam a la biodiversitat de la nostra plantació sempre emmarcada dins un tipus de producció de caire ecològic i biodinàmic.
Però la veritat és que no sabem el mal que ens poden arribar a fer, a tal efecte i com a darrer recurs exposarem aquí tot un seguit de mesures eficaces per regular l'impacte de l'acció dels ocells a la nostra vinya.
Aquests consells són extrets del FORO D'ENOLOGIA, que és d'on extreim la informació de la majoria de les accions duites a terme tant al camp com en bodega.
La majoria de gent recomana l'ús de malles antiocells per protegir els ceps, hi ha d'altres trucs casolans com el zotal, moixos i falcons; també hi ha mesures per espantar-los tant amb renous com amb substàncies químiques i que fan males olors.

El millor remei pareix que és la malla però resulta un poc cara, en canvi també pareix a ser que és útil l'ús del "silice", aquest component també s'empra per a combatre malalties de la vinya i és molt emprat a l'agricultura ecològica. S'ha d'usar amb totes les mesures de seguretat adequades com tots els productes. Hi ha molta gent que el mescla amb "bentonita" per augmentar el seu poder absorbent i així l'usar per "combatre" els ocells i també prevenim altres malalties. No és un tractament substitutiu dels demés sinó paral.lel. Hi ha gent que l'aplica amb sofre sublimat per augmentar el seu poder antioïdi. El "sílice" és totalment inherent, per tant ni passa color ni sabor al vi.
En els últims anys s'ha posat de moda la seva aplicació, per la seva característica principal d'absorció de la humitat (absorbeix 4-5 vegades el seu pes en aigua). Aquesta és reversible, agafa l'aigua de les rosades nocturns i la perd amb altes temperatures, i torna a estar disponible per tornar a agafar a la nit.
estructura cristalina, de manera que com et deia, no és fàcil que sigui rentada per la pluja i menys pel vent, ja que s'adhereix i s'incrusta lleugerament als òrgans verds. (sense provocar ferida).Se sol utilitzar contra míldiu, oïdi i botritis (fongs que necessiten humitat), a una dosi de 10-15 kg / ha amb repeticions cada dues setmanes (o per pluges) baixant la dosi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada