Arribats a mitjan octubre tenim ja algunes varietats d'olives al seu punt per poder fer-ne la conserva. En el nostre cas hem emprat la varietat empeltre i un poc de picual; les varietats arbequina i koroneiki les deixarem per fer l'oli.
Hem de dir que tot i que ens agraden molt les envidriades (mig verdes mig negres) enguany n'hi havia massa i de cara a l'any vinent hem de collir-les abans per tenir-ne més de verdes.
Tot seguit explicarem el procés que hem seguit per elaborar la conserva. En primer lloc les vam tenir 2 dies en remull amb aigua clara per llevar un poc el gust tant intens que tenen aquestes varietats.
Passats els 2 dies les retiram de l'aigua i les rabejam amb aigua freda, llavors les reservam dins un colador.
Si en volem fer de senceres ja no hem de fer res més. Si les volem trencades ho hem de fer, hi ha aparells que ho fan però a nivell domèstic es sol fer amb un martellet damunt un tallador o un piló de fusta, per accelerar el procés hi ha qui posa les olives dins una bossa de plàstic transparent i amb una maça les colpeja; en el nostre cas sempre les preparam fent un tall amb una ganiveta enmig de cada oliva. Hem de tenir en compte que les trencades, o tallades en el nostre cas, s'adoben més prest i es poden consumir més ràpid.
Preparam els elements que emprarem per amanir-les, aquí cada família té la seva recepta, n'hi ha que hi posen fulla de llimonera, peladura de llimona i/o taronja, all, romaní, herbes provençals... en el nostre cas hi posam els següents botànics: tronc verd de fonoll, flor de fonoll, codony i pebre de cirereta (coent); s'ha de dir que tot i que vam posar flor de fonoll és més tradicional posar la flor ja granada amb la llavor, el seu sabor és més intens però enguany vam voler provar només amb la flor.
A la meva zona (Lleida) abans d'amanir-les es solen tenir amb aigua clara 9 dies, canviant-la cada dia. El desè dia s'amaneixen. Suposo que ajuda a que perdin l'amargor abans.
ResponEliminaNosaltres les vam tenir 2 dies però ma mare em va comentar que abans els hi tenien més dies. Suposo que com tu dius ajuda a perdre l'amargor. Moltes gràcies per compartir aquesta informació.
Elimina