dimecres, 4 de juliol del 2018

CONCEPTE DE FLUÏDESA I COS EN ELS VINS

FLUÏDESA I EL COS

Per avaluar la fluïdesa d'un vi, la seva viscositat, el seu cos, remenem el vi a la copa en sentit rotatori i deixem que s'aturi. Llavors observem que es forma un degoteig que va caient per les parets interiors de la copa. Observem el grau de fluïdesa fent girar el vi a la copa.

Aquestes gotes que cauen les anomenem llàgrimes o cames, i solen indicar que estem davant d'un vi pesat i amb cos, la qual cosa equival a dir que és un vi amb un índex d'alcohol elevat o vi amb molta extracció, glicerina, quan no es tracta de totes dues alhora.

Quan es tracti d'un vi amb aquestes característiques, un vi de gran volum, de densitat elevada, deixarà segurament en boca la impressió de ser més gras i amb més corpulència.

Els vins lleugers tot just deixen empremta a les parets de la copa, mentre que els vins que tenen molt de cos deixen llàgrimes molt pronunciades.

Es defineix la fluïdesa d'un vi amb la facilitat amb la qual el vi es desplaça a la copa. El contrari de la fluïdesa seria la viscositat.

Termes més utilitzats per definir la fluïdesa d'un vi:
- Dens / glicèric: vi que es presenta alguna cosa greixós o espès
- Oliós / gras / malaltia del fil: vi que flueix lentament, com l'oli
- Xaropós: vi que es presenta molt dens, assimilable a l'aspecte d'un xarop.
- Llagrimós: amb abundant formació de llàgrima en les vores de la copa. El tipus de llàgrimes poden ser estretes, marcades o amples.

ADJUNTAM L'ENLLAÇ D'UN FIL DE VEREMA QUE HEM OBERT PER APRENDRE MÉS COSES SOBRE AQUEST TEMA:

https://www.verema.com/foros/foro-vino/temas/1460446-fluidez-cuerpo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada