diumenge, 11 de desembre del 2011

UNITATS DE MESURA DE LA CORONA D'ARAGÓ


1) MESURES DE MASSA: L'aparell amb el qual es pesaven els aliments, productes, etc.  era la romana:
 Aquí es pot apreciar diferents patrons de pesos:

La unitat comuna a tots els països catalans era la lliura, en general de 12 unces. El valor de la lliura era variable segons els llocs. 
Unça: Antiga unitat de pes catalana igual a 1/12 de la lliura.
L'equivalència exacta de la unça és de 33,33 grams.
Tres unces fan 100 grams.
Lliura: Antiga unitat de pes catalana dividida en 12 unces.
L'equivalència exacta de la lliura és de 400 grams
Arrova o Rova: Unitat de pes equivalent a 26 lliures.
L'equivalència exacta de l'arrova és de 10,400 quilograms.
L'arrova moderna equival a 10 kg .
Quintar (català): Unitat de pes equivalent a 4 arroves.
L'equivalència exacta de l'arrova és de 41,600 quilograms.
El quintar mètric equival a 100 quilograms.
Càrrega: Unitat de pes equivalent a 12 arroves.
L'equivalència exacta és de 124,800 kilograms.

2) MESURES DE VOLUM.
CÀNTIR

XICRA - PETRICÓ - PORRÓ - CÀNTIR - ARMINYA


Les mesures per a vi i llet depenien dels tipus de recipients emprats, que variaven localment. De totes maneres cal remarcar que la mesura general emprada a Catalunya era el porró, dividit en 4 petricons. Al Rosselló s'utilitzava la botella, al País Valencià el càntir (que també era utilitzat a les comarques occidentals de Catalunya) i a les illes el borratxel·lo. 

Les mesures per a oli, en general diferents de les de vi, eren també relacionades amb diferents tipus de recipients, destinats a vendre-hi, guardar-hi o transportar-hi l’oli.

La mesura pròpia de Catalunya era la càrrega d’oli, mentre que a les Illes i al País Valencià s'utilitzava la lliura d’oli, també dita a Mallorca ròtol. A la zona de Tortosa s'utilitza lo cànter d'oli que equival a 16 litres.
La lliura d'oli a les Illes tenia els següents valors i divisions: 
1 lliura = 4 quartets = 12 unces = 1/9 de quartà = 1/36 de mesura = 1/108 d'odre = 1/216 de somada
 
3) MESURA D'ÀRIDS I GRA.
Per a mesurar grans s'utilitzaven recipients de fusta, a vegades reforçats amb ferros. Aquestes mesures tenien una gran importància en la compra-venda de grans, però també eren emprades per a d’altres productes com ara ametlles, olives, sal, etc. També servien en el pagament de censos. Existien uns patrons de metall i a diverses localitats hi havia mesures publiques de pedra. La comprovació de la bondat de les mesures era feta periòdicament pel mostassà. Les mesures per a grans podien ser rases o curulles, perquè fossin rases calia passar-hi per la boca el pal anomenat«rasador», el qual eliminava la part de gra sobrant, mentre que en les curulles no s'utilitzava el rasador
    La mesura per a grans emprada d'una manera general a Catalunya era la quartera, llevat de les comarques pirinenques, on s'utilitzava I‘aimina. A les Illes, al País Valencià i també a Tortosa, s'utilitzava la barcella.
La quartera equivalia a la cabuda del recipient del mateix nom. Antigament aquest recipient era de fusta i constituït per un tros de tronc buidat (per exemple, de pomera buidada i lligada), però després es feu amb fusta (per exemple, de lledoner) i cèrcols de ferro, amb forma troncocònica, amb la boca més estafeta que la base. Als costats d'aquest recipient hi havia dues nanses de fusta.
L'aimina és una mesura molt antiga que apareix en una gran quantitat de documents. Ja era perfectament determinada abans del segle XV. Com a submúltiples hi havia: la mesura, el sester, la cossa, la punyera, el picotí, etc.
La barcella era la mesura usada a les illes (on es dividia en 6 almuds o 1/6 de quartera) i al País Valencià (on es dividia en 4 almuds, o 16 quarterons, o 108 mesuretes. i equivalia a 1/2 faneca, o 1/4 de taleca, o 1/12 del cafís). La barcella també era emprada a Tortosa, on era igual a 3 cutxols, o 6 almuds, o 1/25 del cafís. Per a forment (blat), ordi, avena, etc., el cafís és de 25 barcelles justes (rases). El recipient tenia la forma d'un tronc de piràmide de base quadrada amb la boca folrada de llauna de ferro i travessada per un diàmetre de ferro. A dos dels costats contraris hi havia dues nanses. En general el diàmetre de ferro de la boca era unit a la base per una altra barra de ferro i el perímetre de la base s'acostumava a rematar amb una anella de ferro.

4) MESURES DE LONGITUD.

PAM - PEU - PAS - CANA
Les mides catalanes poden classificar-se en diversos grups:
· Mides antropològiques
      · Mides amb patrons
      · Mides itineràries



Mides Antropològiques
Aquestes mides estaven basades en distàncies del cos humà, però posteriorment foren normalitzades amb patrons, per evitar que una mateixa mida tingués diferents valors.
Les més importants són: 
        - El peu
              - El pas
              - La polzada
              - El cos
              - La braça
              - El dit
              - La colzada
              - El forc



Mides amb patrons

Entre les mides de patrons podem distingir:
       - El destre1
             - La cana2
             - La vara3
*1: el destre era la mida bàsica medieval pròpia de Barcelona.
El destre es dividia en 12 pams destres, cada pam destre se subdividia en 12 minuts i a la vegada cada minut es dividia en 12 línies.
*2: la cana era la mida pròpia de Catalunya, Catalunya Nord i les Illes.
Les seves divisions eren:
1 cana = 8 pams = 32 quarts
La cana també equivalia a 2 passos o 6 peus.
La cana s'emprava especialment en el comerç i en amidaments de terrenys, els quals eren fets pel canador. Aquest portava un bastó, dit de la geometria, i unes cordes o cadenes on existien senyals que indicaven els pams i les canes. La majoria de les unitats de superfície s'acabaren expressant en canes i pams quadrats (jornal, quartera, mujada, etc.).
La cana es materialitzava per mitja d'un bastó de fusta, una canya o una cinta de roba (anomenats també cana), i es dividia en mitja cana, pams i quarts de pam. Sovint era corrent utilitzar la mitja cana per a reduir el patró.
*3: la vara
La vara era la mida pròpia del País Valencià i de la Catalunya Occidental.
Es dividia en 4 pams i equivalia a 3 peus.
La vara valenciana fou creada per Jaume l el Conqueridor el 1238 a València, i esdevingué la mida fonamental del País Valencià. El bastó de fusta, metall o canya corresponent a una vara era dividit en pams i dits. A les botigues de roba i merceria s'usava un regle de fusta de mitja vara.



Mides itineràries

Les mides itineràries més conegudes són la llegua, l'hora de camí i la milla marina o nus.
La llegua era una mida de valor variable. A Catalunya hi havia la llegua antiga (4.320 canes de Barcelona) i la llegua jurídica, més petita (2.700 canes de Barcelona), definides en funció de la cana de Barcelona.
Al País Valencià, la llegua era igual a 20.000 peus valencians. Modernament és coneguda també la llegua marina, dita de «20 al Grau», que té un valor basat en la longitud del meridià terrestre (1/20), i per tant és una mida universal, comuna a tots els països.
L'hora de camí era una mida itinerària igual a la distància que es podia caminar en 1 hora. També es parlava de 1/2 hora de camí, 1/4 d'hora de camí etc., especialment per a indicar distancies entre poblacions o llocs. És una mida variable que depèn de la marxa del terreny, etc. Els valors de l'hora de camí oscil·len entre 3,5 i 5 km, segons els llocs.
La milla marina és emprada en navegació i val 1/3 de la llegua marina actual, o també 1.851,66 m. La milla era una mida itinerària coneguda  força antiga i és esmentada ja per Ramon Llull a l'Arbre de la Ciència. Per tal de calcular la velocitat d'una embarcació, el mariner des de la barca en marxa deixava surant sobre l'aigua una peça dita <> i anava amollant la carda que unia la corredora a la barca. Al cap d'un cert temps, mesurat per exemple amb rellotge de sorra, recollia tota la carda amollada i comptava quants nusos d'aquesta s'havien deixat anar. La distancia entre dos nusos era dita nus, equivalent al tros de carda amollada en 30 segons per una embarcació que navegui a 1 milla per hora. En tot rigor caldria dir que 1 milla són 120 nusos.
 
5) MESURES DE SUPERFÍCIE.
FANECADA - DESTRE - HORT - CAFISSADA - QUARTÓ - QUARTERADA

La quarterada és la principal unitat de mesura de superfície de la terra agrícola a Mallorca. La seva superfície és equivalent a 7.103 m² (71'031 àrees) i es divideix en quatre quartons, cada quartó es divideix en quatre horts, cada hort es correspon amb 25 destres i cada destre amb un quadrat de quatre costats de 21 pams lineals.
La quarterada va ser duita pel rei Jaume I i és la quantitat de terra quadrada que té quatre costats iguals de quaranta braces o 84,28 metres. Es diu que la braça corresponia a la braçada del Rei. Així cada quartó té de costat 20 braces del Rei, que equivalien a 22 de la majoria de la gent.
A la pagesia mallorquina la unitat de mida longitudinal base era la cana, que equivalia a 1,564 metres, la qual equivalia a 8 pams, mentre que el pam té 4 quarts.
A molts llocs de l'estat espanyol la mesura de superfície de la terra és l'hectàrea, aquesta equival a un quadrat de 100m de costat, per tant són 10.000 metres quadrats, en contraposició a la quarterada que són 7.103 metres quadrats.

Molta informació d'aquesta nota està extreta del següent enllaç:
http://usuarios.multimania.es/joanmiro/

http://www.xeix.org/IMG/pdf_Les_mesures_a_la_bibliografia.pdf
http://dcvb.iec.cat/results.asp?Word=Quartera


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada