dilluns, 26 de desembre del 2011

CALENDARI BIODINÀMIC 2012. DATES RELACIONADES AMB LA VITICULTURA.

- GENER 2012: Bones dates per a la poda, sempre en QUART MINVANT (o lluna vella), el quart minvant d'aquest mes són dels dies 13 a 19. Hi ha creences que diuen que un bon dia per començar-la és el dia de la CONVERSIÓ DE SANT PAU, que és dia 25, però en aquest cas podaríem en lluna nova.
- FEBRER 2012: Hi ha certes creences que diuen que si la poda de la vinya es realitza el dia de LA CANDELERA (patrona dels electricistes i és dia 2 de febrer) el raïm no serà atacat pels abellerots. N'hi ha d'altres que ho fan el dia de SANTA ÀGUEDA. En tot cas es recomana en QUANT MINVANT (o lluna vella), el minvant va de dia 9 a 18 de febrer; s'allarga fins al dia 21 que és la lluna nova, nosaltres per podar en arrel en transició a flor ho farem els dies 20 i 21 de febrer.
Ara farem una sèrie de recomenacions de caire general pel que fa a la vinya i a la seva relació amb la lluna:
A LA VINYA:
- PODAR: En lluna descendent, associant-la si és possible a la lluna minvant. Evitar els nodes lunars, així com els dies en què la lluna es troba en quadratura amb Saturn.
- PODA EN VERD I ESBORRONAR (EMMUNDONAR): En lluna minvant, si és possible associar-la amb la lluna descendent. La lluna sèxtil o trígon amb el sol o mart, hauria de limitar la sortida de nous rebrots (mundons).
- VEREMES: Major rendiment el lluna descendent, però per millor conservació del vi, veremar en lluna ascendent.
AL CELLER:
- TRASCOLAR: Trascolar el vi el lluna ascendent i creixent per no aturar la seva activitat.
- EMBOTELLAR: En lluna minvant, preferentment associada a la lluna ascendent, i si és possible de ben prest, al matí, ja que la humitat de l'aire en aquest moment és molt favorable pel vi.
- Els dies en què la lluna està en sèxtil o trígon amb el sol, el perfum es realça i pren caràcter.
- Els dies en què la lluna està en oposició a Venus surten els aromes dolços de flors i fruits.
- Per tenir un bon vi negre amb estructura, armoniós, de bon color, escollir els dies en què la lluna està en sèxtil o en oposició a mercuri.
- EVITAR TRASCOLAR I EMBOTELLAR els dies de nodes lunars, els dies en què la lluna es troba en quadratura amb el sol o mart, els dies amb tormenta, de molt de vent, de marees, de massa fred o de floració del cep.

1 comentari:

  1. Quin dia seria el millor per podar la vinya al mes de Març ??

    ResponElimina