dilluns, 26 de desembre del 2011

CONREU DE LA VINYA ANY 2012

Bé, ja hem acabat l'aventura del 2011 i aquest principi de 2012 embotellarem els nostres vins rosat i negre, deixarem reposar en botella i ja que són més bé vins novells seran consumits aquest proper, molt proper, 2012.
Però la viticultura no s'atura mai, encara inmersos dins tasques de bodega ja començam de nou el treball de camp; dies passats, en concret el 20 de desembre ja vam llaurar (fressar) i abonar les tires parells on l'any passat vam sembrar les lleguminoses.
Dia 8 o 9  de gener de 2012 (bons temps per sembrar segons el calendari biodinàmic) sembrarem alguna lleguminosa per fixar nitrogen al terreny, encara no tenim clar quina triarem però després de 2 anys de sembrar veces canviarem, segurament seran xitxeros (pèssols, estiraguessons...).
La poda serà la propera tasca, ens agrada fer-ho dins el febrer, encara que enguany el calendari diodinàmic és un poc complicat d'adaptar a la nostra disponibilitat. No sabem si podar en dies de fulla ja que l'any passat la plantació va perdre molta fulla i així ajudar a la planta a recuperar-la. Segurament triarem dies d'arrel per ajudar al desenvolupament de les mateixes ja que la plantació encara és jove. El que sí queda clar és que ha de ser en QUART MINVANT, els dies d'arrel són dia 20 de febrer i el 21 ja comença la fase de la flor; seran aquests dos dies 20 i 21  de febrer. Ja que els dies de fulla són a uns dies i hores que no podem anar a la plantació.
Després d'haver podat ja només toca esperar a què broti la nostra vinya, ho fa més o manco 6-7 d'abril, van brotar primer els ceps de raïm de taula, la sirà brota molt lleugerament i de forma molt desigual hi ha ceps molt més avançants que la resta. Tot just brotant dia 9 d'abril feim la primera esquitxada, és un poc prest però com que hem d'estar 7 dies fora després pot ser un poc tard, ja veurem en tornar com està la vinya ja que aquests dies en teoria ha de ploure. Tornam a començar a resar perquè no ens afectin les malalties, ja ho veurem: MOLTA MERDA!!!!
Tornam de viatge, les brotades han crescut poc però com que s'acosta mal temps i aquests dies ha plogut hem de tornar a esquitxar, en aquesta ocasió ho feim amb sofre mullable i amb un producte sistèmic per cobrir mildiu i oidi.
Posarem unes fotografies de l'estat de la vinya acabada de brotar, amb herbes als passadissos, un de lleguminoses i les altres de la flora autòctona de la zona. Data de la segona esquitxada: 18 d'abril de 2012.



Dia 27 d'abril tornam a treballar a la vinya, feim una sèrie d'operacions: en primer lloc llauram les tires on hi ha la flora autòctona, aquestes seran les que trepitjarem per fer les feines a la vinya, llavors també vam entrecavar els ceps.  Vam segar les tires on hi ha lleguminoses, deixam les plantes en forma de coberta vegetal intentant minimitzar l'acció del sol durant l'estiu i també intentam trepitjar-les el mínim per intentar també minimitzar els efectes de l'erosió. Finalment esquitxam a base de sofre i coure, en teoria abans de la floració i el quall seria interessant no utilitzar gaire coure ja que també retarda el creixement vegetatiu a banda de no afavorir el quall i la floració, però la veritat és que no trobam un solució ecològica i a banda de posar algun producte sistèmic seguirem amb el preventiu de contacte en forma de caldo borgalès.
Dies 7 i 8 de maig, esbrostam, és a dir, llevam els brots "xupons" que no ens interessa desenvolupar per tal de què no absorbeixin nutrients innecessaris a la planta, la darrera tasca realitzada aquests dies és una nova esquitxada a base de coure mullable i caldo borgalés (coure). Bé, aquests dies, entre el 20 i 21 de maig, hem estat llevant nous brots que van sorgint degut a la joventut de la plantació, seguim esbrostant i també col.locam els brots principals que quedin ben al mig dels fils-ferros de guiatge; hauríem d'haver fet una altra esquitxada però no ens ha llegut. Entre els dies 28 i 31 maig farem aquesta nova esquitxada, esperem que no sigui massa tard, haurem de controlar quins productes posam ja que la plantació està a punt de la floració, de fet el raïm de taula ja ho ha fet; s'ha de fer notar que durant la floració no es pot aplicar coure.
Vull adjuntar una fotografia de la plantació, aquest any vaig segar l'herba però ha rebrotat i algunes d'elles estan ben florides, m'interessava que hi hagués herbes florides durant la floració també de la plantació per així facilitar la presència més important d'insectes que ajudin a la pol.linització però la veritat és que no sé si ajuden a la pol.linització de la vinya o aquesta símplement és deguda al vent... De totes formes la plantació és preciosa, tan florida i sobretot la tira que hi ha el cascai que és la que millor es veu a la següent fotografia.

Al final no la vam poder esquitxar ja que feia molt de vent i la plantació encara estava en fase de floració, al final vam esquitxar el dia 4 de juny, vam fer-ho amb sofre mullable i el producte sistèmic, a partir d'ara ja només ho farem de forma ecològica.
Dia 15 de juny regam la plantació, aquest any haurem de regar bastant ja que és molt sec i fa molt de temps que no plou, hem d'aportar ferro ja que hi ha bastantes plantes que groguegen.
Les pròximes tasques seran les de llevar els mundons, llaurar, entrecavar, desbrossar les tires amb herba i seguir regant i esquitxant...





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada