Aquesta segona part pràctica ja és la directament relacionada amb la cata, vam catar 8 vins, 3 blancs, 1 rosat, 3 negres i finalment un dolç. Tot seguit passarem a anomenar els diferents vins i llavors a fer la pertinent cata.
1) MUSCAT DE MIQUEL OLIVER.
http://www.miqueloliver.com/index.php?idioma=ca
FASE VISUAL: Vi blanc, color groc pàl.lid transparent amb reflexos verdosos. Intensitat mitjana-baixa. Net i brillant amb marcada llàgrima però no gaire persistent, el que ens fa pensar que estarà al voltant dels 13º alcohòlics.
FASE OLFACTIVA: Pel que fa a la fase olfactiva podríem dir que en primera instància surten els aromes de gessamí, roses i sobretoto moscatell ja que és la varietat principal del coupage d'aquest vi. La varietat moscatell juntament amb la Gewurstraminer són de les més aromàtiques ja que l'olor de la flor mateixa del raïm hi influeix la es manté durant tot el cicle vegetatiu de la planta i fins i tot surt al producte final després del pas a la bodega. A aquesta fase olfactiva surt un xic l'alcohol i es veu que no té criança.
FASE GUSTATIVA: Un atac entre sec i àcid, aquesta és la primera impressió però llavors surt al final una lleugera amargor. Al segon glop no es mostra tan directe i apareix una mica de mineralitat (salat). Aquesta salinitat es pot veure sobretot a vins com els anomenats MANZANILLA que es fan a Andalusia.
Al fer la fase retronasal és quan notam aquesta salinitat. Aprofitam per explicar com es fa aquesta fase retronasal. S'ha d'aspirar i treure l'aire pel nas, serveix perquè el vi s'escalfi dins la boca i així mata algunes olors i en fa resorgir algunes altres que esteien amagades en primera instància.
2) HEREUS DE RIBAS BLANC.
http://www.bodeguesribas.com/web/index.php?lang=catalan
En aquest vi podrem veure perfectament una qualitat del vi que li confereix molta personalitat, parlam de l'amargor i sobretot en aquest cas l'astringència. Podem diferenciar entre amargor per exemple la d'un codony i en canvi l'astringència la podríem comprovar després de rosegar un bri sec d'un arbre. Aquestes dues qualitats lligades però no exactes poden venir sobretot del pinyol, de la pell o de la polpa. A banda d'aquesta informació prèvia anem al comentari de la cata:
FASE VISUAL: groc pàl.lid, reflexos lleugerament verdosos i encerats. Net, molt poc intens, brillant, llàgrima marcada però poc duradora, segurament presentarà uns 13-13,5º.
FASE OLFACTIVA: no massa floral, més bé poc aromàtic i recorda més bé a vegetals i sobretot a aranja dolça.
FASE GUSTATIVA: atac molt agradable, té cert cos, bona estructura, amargor present i marcada mineralitat. Certa voluminositat el que li confereix una gran cal.lidesa en boca.
S'ha de dir que és un vi majoritàriament fet amb una de les varietat autòctones blanques de les nostres illes: PREMSAL BLANC en un 85%.
3) MARTUE (PAGO DE LA GUARDIA)
http://www.martue.com/
FASE VISUAL: color groc llimona, intensitat mitjana-alta, el to (que dóna als extrems de la copa) és de color verdós, molt poc color però amb tendència a or verdós. Vi molt brillant. Llagrima gruixadeta que denota cert alcohol. Aquest alcohol dedèn en certa forma de la varietat i de la forma d'elaborar el vi, el toc glicèric està relacionat amb aquest alcohol. S'ha de dir que és un vi que no està filtrat per tant no és tan clar encara que no podem dir que està enterbolit.
FASE OLFACTIVA: atac de fusta torrada denotant la seva criança en bóta, també d'almívar. Després de remoure la copa surt més la fruita i sobretot mantega (làctic). Intensitat aromàtica mitjana.
FASE GUSTATIVA: marcada per la sequedat degut a la fusta, atac potent, voluminós, amb cos, glicèric, mineral, poca acidesa, lleugera amargor i certa astringència. En retronasal surten els fumats i la pinya pròpia de la chardoney.
4) VIÑA ROSADA (BODEGA VALLFORMOSA)
http://www.vallformosa.es/
En aquest vi de 2007 (molt per ser un rosat) podem observar què és un vi oxidat. Ho podem comprovar pel seu color mort, es mostra poc expressiu i es pot comprovar els aromes i gust a fruites sobremadurades.
5) AN2 (BOGEGA ÀNIMA NEGRA)
http://www.annegra.com/index.php
FASE VISUAL: Color violeta, intensitat mitjana-alta, net, no gaire brillant i amb llàgrima molt marcada el que ens fa pensar que tendrà uns 14º.
FASE OLFACTIVA: En primera instància surt fusta relativament nova i terra humida. En segona instància i després de moure la copa, surt l'alcohol, una mica de fruita veremlla i sobretot surten tocs làctics.
FASE GUSTATIVA: poc àcid, certa mineralitat, molta astringència, no gaire afruitat.
Vi fàcil de beure fet amb sobretot callet però també presenta mantonegre, fogoneu i també sirà.
6) SON ROIG DE CAN MAJORAL
http://www.canmajoral.com/
Abans de parlar de la fase visual farem un incís, quan parlam de CAPA parlam del color, de l'obscur que és el vi, per això hem de passar un dit per darrera de la copa i si no es veu podem parlar d'una capa alta.
FASE VISUAL: Capa alta, intensitat alta, pruna madura amb tons morats. Aparentment net, amb certa brillantor i la llàgrima denota bastanta graduació alcohòlica.
FASE OLFACTIVA: Més fruita negre, pruna, afruitat, apareix l'alcohol però no molesta.
FASE GUSTATIVA: Vi potent, atac també potent, bastanta acidesa i mineralitat, molt de tanní provinent dels polifenols presents a la pell del raïm. Certa astringència i amargor.
S'ha de dir que és un monovarietal de Cabernet Sauvignon.
7) ABADÍA RETUERTA (SELECCIÓN ESPECIAL)
http://www.abadia-retuerta.com/
FASE VISUAL: Fosc, intensitat molt alta, net, un poc brillant.
FASE OLFACTIVA: Delicat, subtil, equilibrat, fustes noves sense presència marcada, trufa (bolet).
FASE GUSTATIVA: fruita menys madura (més fresca i àcida), làctic.
8) OPORTO TAWNY
http://www.realcompanhiavelha.pt/i_vp.cfm?s=4&ss=6
FASE VISUAL: Color marró ataronjat per la presència d'alcohol i fusta vella. Net, brillant i evidentment molt carregat d'alcohol.
FASE OLFACTIVA: Surt el 19º d'alcohol, toffe, caramel de cafè amb llet, regalèssia...
FASE GUSTATIVA: Dolç amb boca i amb certa astringència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada