dimarts, 28 d’abril del 2020

CONSEQÜÈNCIES DEL DESFULLAT DURANT LA FLORACIÓ DELS CEPS

ENOLOGÍA PARA TODOS: La floración
Aquesta és una tècnica que enguany emprarem a la part de la vinya més vigorosa. Aquesta part és molt esponenosa i per tant no ens importa llevar les fulles basals ja que tenim un excés de massa foliar. A les altres parts de la vinya no ho podrem fer per falta de vigor; a més a més, a mitjan cicle de maduració del raïm, dins el mes d'agost, ja perden les fulles basals per estrès hídric i ens quedarien amb massa poca massa foliar.
La idea es llevar les 4-6 primeres fulles i els mundons fins al darrer raïm en floració, ja que aquesta operació la farem just en aquest moment de la fase vegetativa del cep.
Què cercam amb aquesta acció?
- Reduir la quantitat de raïm cercant major qualitat. En quedar els raïms exposats a l'aire durant aquesta fase tant delicada segurament aconseguim un quallat menor i per tant minvar la quantitat de raïm. Aquesta acció també crea una situació d'estrès vegetatiu al cep que fa que es redueixi el quallat. La diferència estimada és d'un 25% menys de quallat.
- Teòricament aconseguirem un canvi estructural en els raïms ja que els grans estaran més solts i no tant apinyats. Aquest fet ens ajudarà a una maduració més homogènia.
- Un altre fet positiu serà que després d'aquesta acció els raïms quedaran molt orejats, aquest fet serà positiu per evitar l'acció de fongs com la cendrada i el míldiu.
- Un problema podria ser que els raïms estiguessin molt exposats al sol en el moment de la maduració, aquest fet els cremaria i afectaria negativament a les possibilitats aromàtiques dels mateixos. Suposadament els brots superiors que es vagin desenvolupant aniran tapant aquest buit evitant l'exposició tant agressiva al sol dels raïm.
- Un altre possible fet "negatiu" seria l'augment del tamany del gra de raïm però com que al final de maduració la planta pateix pensam que aquest fet no succeirà, en tot cas pensam que no ens afectaria.
Adjuntam dos vídeos al respecte, són del canal Origen d'en Julio Prieto.
https://www.youtube.com/channel/UCmHqM2V2KgO2UMa5sZ_-3wg






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada