dilluns, 27 d’agost del 2018

VINIFICACIÓ ROSAT 2018

Bé i va arribar el dia! el 25 d'agost vam decidir veremar per fer el nostre rosat (claret), al final vam recollir 35 caixes de raïm d'uns 12 quilograms, d'elles 8 eren de raïm blanc (Macabeu, Premsal i Giró Ros) i la resta de Sirà amb 4 raïms de Mantonegro i Fogoneu Francès una mica més madurs que la resta. Primer capolam el raïm blanc i el deixem macerar 2 hores amb unes garrafes d'aigua congelada per ajudar a no disparar la temperatura. Després d'aquestes dues hores capolam la Sirà i de seguida ens posem a premsar. L'estat del raïm blanc era gairebé perfecte, en canvi la Sirà només correcte ja que començava a haver-hi algun raïm amb símptomes de cendrada, tot i que intentem seleccionar una mica sempre queda alguna cosa sense treure.

Al final ens van sortir uns 270 litres de most, sulfitam a raó de 10 grams per hectòlitre. El vam posar a 10 graus de temperatura per fer una pre-fermentació en fred de dos dies, per a això tenim l'ajuda d'un tirador de cervesa amb un serpentí i un sensor de temperatura. El gran Lomestre (Antoni Llaneras) ens va fer l'analítica i ens van sortir els següents valors: 1080 de densitat, 3'21 de PH i 6'375 d'acidesa total expressada en tartàric. Uns valors molt propers als que buscàvem, potser ens hagués agradat una miqueta més d'alcohol probable tot i perdre una mica d'acidesa. Al final vam decidir rectificar una mica d'acidesa afegint mig gram d'àcid tartàric per litre per tenir una miqueta més de "punx" i un vi més directe, vertical i tallant, la idea és fer una mica de vi escumós amb el mètode ancestral i amb el mètode tradicional, amb aquest últim ens anirà perfecte el grau alcohòlic i aquesta acidesa.

Ara després d'aquests dos dies farem avui dia 27 el desfangat, sembrarem llevats i a esperar que tinguem una bona fermentació alcohòlica que farem a 16 centígrads. A densitat 1010-1005 tancarem unes botelles d'escumós amb obturador i xapa per intentar fer un escumós mètode ancestral.

D'altra banda ens ha quedat a la vinya bastanta quantitat de raïm Syrah amb una mica de Mantonegro, esperarem unes dues setmanetes i amb això intentarem fer el nostre vi negre d'anyada. De moment està una mica verd i en perfecte estat sanitari tot i que cal seguir vigilant.

L'aventura continuarà ...


1 comentari: