dilluns, 20 d’agost del 2018

OLIAIGUA AMB FIGUES


L’oliaigua és un plat tradicional de la cuina menorquina que es pot preparar a qualsevol època de l’any, però que se sol elaborar principalment a l’estiu, ja que el costum és servir-lo acompanyat de fruita estiuenca, com ara figues de cristià o meló, i és quan les verdures de la terra són més gustoses. És un plat senzill i molt fàcil d’elaborar, però molt saborós i saludable, ja que els seus ingredients bàsics són hortalisses de temporada i en el nostre cas del nostre propi hort.

Ingredients: 1 kg de tomàtigues ben maduretes, 1 ceba grossa, 1 pebre tendre, 2 grans d’all, julivert, oli d’oliva, 1 litre d’aigua mineral, sal, sopes de pa i, opcionalment, figues de cristià o meló.

Elaboració

Posau un raig d’oli d’oliva ben generós dins un tià de terra i preparau el sofregit començant per les cebes tallades a rondaxes. Quan comencin a agafar color marró, afegiu-hi els alls i els pebres verds tallats a trossos (els trossos poden ser més grossos que quan feim un sofregit per a un arròs), i finalment les tomàtigues pelades i tallades a quarts.

Cada vegada que hi poseu un ingredient heu de salar el plat, i en incorporar-hi les tomàtigues afegiu-hi una cullerada petita de sucre. El sofregit s’ha de fer a poc a poc, ben confitat, a foc baix i sense remenar-lo gaire.

Fet el sofregit, abocau-hi un litre d’aigua i rectificau de sal. A continuació, pujau el foc, però anau en compte que no arribi a bullir ja que si es deixa bullir es fa malbé el plat, de manera que just comenci a fer l’escuma prèvia a arrancar el bull, apagau el foc i ja podeu dur el tià (greixonera en menorquí ) a taula.

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. Hola Fina! disculpa però no tenc costum de mirar els comentaris del bloc i no me n'havia adonat dels teus. És un plat molt senzill i molt bo, m'encanta aquest toc de fruita de les figues o bé de raïm.

      Elimina