dimecres, 19 de setembre del 2018

VINIFICACIÓ NEGRE 2018

El dia de la verema del negre solem ser els tres Rafels, el padrí Garí, Rafel Juan Juan, el meu pare, Rafel Juan Picornell i jo mateix, Rafel Juan Orell, tres generacions... un de 98, un de 65 i un de 41 anys. Vam quedar a les 8 del matí però ens va ploure, no vam poder partir fins a les 11, ens situam a dia 15 de setembre, una setmana més tard del que sol ser normal, el raïm ha aguantat bé però ja estava al límit, la botrytis començava a acostar-se, la Sirà era madura fenòlicament però ha agafat poc grau, ho fa, depèn de l'anyada, si plou dins el mes d'agost o a principis de setembre, fet bastant probable, es relaxa la maduració, no agafa grau però madura, jo crec que estava just al punt...
Veremam 26 caixes de raïm d'uns 12 kilograms, 20 de Sirà madur, 4 de Mantonegro i 2 de Callet, jo pens que també bastant madur encara que un poc més verdós que la Sirà. L'estat sanitari gairebé perfecte encara que no vaig tenir temps de fer una selecció més en profunditat.
Gràcies al gran Antoni Llaneras obtenim els resultats de l'analítica, 1082 de densitat, uns 11'5º d'alcohol probable, un xic curt... pel que fa a l'acidesa també un xic curt, 3'46 de PH i 3'6 d'acidesa total expressada en tartàric, decidim afegir un xic més d'un gram de tartàric per litre. Calculam uns 280 litres de most amb polpa, pells, pinyols... i hi posam 300 grams de tartàric.
Pel que fa a la vinificació, de les 26 caixes n'hi posam una i mitja de raïm sencers, amb la rapa i les grans sencers. Mitja caixa llevam els grans gra a gra i llevam la rapa. La intenció és donar un toc de fruita gràcies a aquesta mínima aportació de maceració carbònica, donar un toc vegetal i certa amargor refrescar amb una petita presència de rapa.
Maceració prefermentativa d'un dia i mig a 20 graus, llavors sembram llevats de vi jove ja que aquesta és la nostra intenció, als dos dies i mig arrenca la Fermentació Alcohòlica que intentarem mantenir a 22º centígrads, anam enfonsant el capell 3 cops al dia... no tenim decidit quants de dies deixarem les pells dins i premsarem... ho anirem decidint, de moment això és tot... continuarà
Continuam... enguany el vam tenir 18 dies amb les pells, rapa, grans sencers... i vam descubar amb una densitat de 997, no baixava més, no sabem si hi ha hagut una aturada fermentativa, si aquest valor és normal ja que partíem d'una densitat baixa, si és degut a la quantitat de grans de raïm que ha fermentat de forma carbònica... en boca és sec però no sabem si hi ha sucres residuals o no... INCERTESA!...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada