dissabte, 3 de setembre del 2016

VINIFICACIÓ ROSAT 2016


El dia triat per a la verema és dia 3 de setembre de 2016.
Recollim uns 60 kg. de raïm blanc, meitat premsal de la nostra plantació i l'altra meitat d'una varietat duita de Suïssa, que esteim pendents de saber el nom, d'unes parres del tio Miquel de Llucmajor. Obtenim un rendiment del 50%, per tant uns 30 litres de most blanc. Aquest most blanc macera amb les pells durant 2 hores. Aquest most ens dóna una densitat de 1080 i per tant uns 11º d'alcohol probable.
Incís, ja coneixem el nom de la varietat del tio Miquel de Llucmajor: Chassellas.
Aquí teniu un enllaç amb més informació sobre aquesta varietat:
http://ralfilauren.blogspot.com.es/2016/09/chassellas-raim-blanc.html


Llavors capolam uns 300 kg de sirà i també obtenim un rendiment del 50%, per tant uns 150 litres de most rosat. D'aquest no mirar dades de grau alcohòlic ni PH.
Mesclam les dues parts i així tenim uns 180 litres de most per elaborar el nostre rosat. Mesuram i ens dóna una densitat de 1090, per tant uns 12'5º d'alcohol probable. Miram el PH però no ens acaba d'anar bé calibrar-lo, ens dóna un ph de 3,27 però és un valor poc fiable i per tant esperarem a la mesura que ens faci en Toni Llaneras. Depenent del resultat afegirem o no tartàric.
Llavors afetgim 8 grams per hectòlitre d'àcid ascòrbic per evitar oxidacions i 10 grams per hectòlitre de sulfurós per a la conservació del most.
Iniciam una maceració prefermentativa de dos dies a 17'5ºC, dilluns dia 5 de setembre sembrarem llevadures i posarem la temperatura a 22'5ºC per fer la fermentació alcohólica.
Ja tenim el resultat de l'acidesa, el most té una acidesa de 6'4 grams d'àcid tartàric per litre. Amb aquests valors decidim no rectificar. Cercam uns valors propers a 7 però consideram que 6'4 és un valor correcte i decidim no acidificar de forma "artificial" ja que al final es pot acabar notant.
La sensació és que el most està molt pujat de color, ens podem oblidar del rosat pell de ceba, Ja ho veurem! Suposam que l'elevada maduració ha tintat en excés el most ja que la premsada ha estat moderada i no hauria de tenir tanta càrrega de color però això és el que hi ha. L'any passat massa verdor i acidesa, enguany cercàvem un xic més de maduresa però s'ha disparat el color i també un xic en grau alcohòlic, aquest fet dificulta fer l'escumós que preteníem però ja ho veurem!
Dia 5 de setembre llevam les lies que s'han decantat amb la frescor. Sembram llevadures i pujam la temperatura a 22,5º per tal d'iniciar la fermentació alcohòlica.
En dies successius arrenca la fermentació alcohòlica sense problemes i el color va tornam cada cop més rosat i més parescut al que cercàvem però ja veurem com queda al final.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada