dissabte, 17 de setembre del 2016

VINIFICACIÓ NEGRE 2016


Ara toca el torn al vi negre. Decidim veremar dia 17 de setembre de 2016, l'anyada 2015 vam veremar el 18 i comparant les dades i valors hi ha molta diferència, el que ens dóna una idea de com "marca" l'anyada el vi i també si hi pot influir el canvi climàtic però això ja és més difícil d'argumentar.
Ens aixecam prest al matí per fer una selecció gra a gra a la vinya abans de què arribin els veremadors. Llavors veremam i volem fer notar que és el primer any que tenim una mica de Mantonegro per mesclar amb la Sirà, tot seguit en teniu una fotografia.


Obtenim 17 caixes, no molt plenes, suposadament d'uns 10 kg de mitjana, de Sirà i 2 caixes un poc més feixugues i plenes de Mantonegro. Posarem uns 170 quilograms de Sirà i uns 30 de Mantonegro.

En haver capolat posam dins una bóta de fusta que ens servirà per fer-hi la Fermentació Alcohòlica i hi ha uns 150 litres de most, pells, pinyols i un xic de rapa que sempre hi va a parar. Sulfitam a raó de 8 grams de metabisulfit per hectolitre. Sulfitam a baixes quantitats per no entorpir la "possible" Fermentació Malolàctica.
Anotam tot seguit un parell de dades. Densitat de 1100, per tant uns 14º d'alcohol probable; si ho comparam amb l'any passat ens va donar una densitat de 1086 i per tant uns 11,7º d'alcohol probable. Per mi els dos anys hi havia una maduresa fenòlica bastant correcte, segurament enguany un poc superior; els pinyols eren marrons, mastegant no notaves verdors, pell molt suau i bona de rompre...

Per altra banda miram el Ph i aquest any ens dóna 3.82 devora l'any passat que ens va donar 3.38. L'any passat  ens va donar 7'5 grams d'àcid tartàric per litre, una quantitat molt superior a la que cercàvem i menys mal que va fer la fermentació malolàctica i es va suavitzar la sensació àcida. Aquest any encara no ho podem mirar ja que en Toni Llaneras que sempre ens ho mira és de viatge, un dia de la setmana vinent ens ho mesurarà i ho anotarem.

Dia 22 de setembre en Toni Llaneras ens dóna els resultats de l'analítica, devíem tenir el ph mal calibrat perquè a ell li ha sortit un valor de 3'5. Pel que fa al tartàric li ha sortit 4,8 grams de tartàric per litre. Al final decidim acidificar un poc ja que cercam uns valors de 5'5-6 grams per litre. Afegim 100 grams de tartàric a la mescla de 150 litres, intentam no passar d'1 gram per litre i anar a la dosi mínima ja que la idea és intervenir el mínim possible i que es noti el mínim possible en boca però hem considerat que anàvem un poc justets d'acidesa i més tenint en compte que ens agradaria fer la fermentació malolàctica que a més encara suavitza més la sensació àcida del vi ja que l'àcid làctic és més "suau" que el màlic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada