diumenge, 27 de desembre del 2015

LLET D'AMETLLA


Aquest any ens hem decidit a fer llet d'ametlla de les nostres ametlles, en primer lloc cal dir que vam cercar un lloc la mos poguessin fer, en aquest cas vam trobar el Celler Es Cabàs on encara en fan; no tenen pàgina web però adjuntam l'enllaç a la seva pàgina web on podreu trobar informació:
https://www.facebook.com/Celler-Es-Cab%C3%A0s-170428962979320/

En segon lloc convé fer un poc d'història del que significa la llet d'ametlla al poble de Santa Maria del Camí, la llet d'ametla és una beguda tradicional d'aquest municipi i dels pobles veïnats, que té els seus orígens en la creació d'un convent dels frares Mínims en aquesta localitat mallorquina l'any 1682.
L'ordre Mínima feia vot d'abstinència, eren vegetarians, solament compraven carn pels malalts o pels convidats, tampoc no podien beure llet d'origen animal. Per això entre els seus aliments hi havia la llet d'ametla, feta amb bessons d'ametla mòlts, aigua, sucre, canyella i llimona. Els frares la bevien al llarg de l'any, sobretot en ocasió de les festivitats més destacades, però hi va haver un moment en què el seu consum va travessar les parets conventuals i va arrelar entre la població, encara que tan sols és consumida per les festes de Nadal.

Una vegada fets cinc cèntims sobre aquesta tradicional beguda, passar a explicar el procés. Al molí del Celler Es Cabàs podem trobar llet d'ametlla ja cuita, també podem comprar-hi les ametlles però a nosaltres ens feia il·lusió dur-hi les nostres pròpies ametlles. El padrí Garí en va trencar un quilogram, recordar que la majoria de les nostres ametlles són de les varietats "Pou" i "Rodones", molt gustoses ambdues. Les vam escaldar i pelar, adjuntam fotografies.


Una vegada pelades les posam dins un recipient de plàstic perquè aguantin la humitat ja que va millor a l'hora de moldre. Anam cap al molí tenint en compte que després de moldre un quilogram d'ametlla crua i pelada, cosa que farà el moliner afegint-hi uns sis litres d'aigua, dins una olla de fang, destinada només a aquest ús.
Adjuntam fotografia del moment de moldre:


Després de moldre s'ha de coure, tot seguit adjunt la recepta:
Es posa a coure a foc lent i en començar a bullir s'hi afegeixen 1,250 quilograms de sucre diluït abans, una clovella de llimona i dos bocins de canyella en floc. El temps d cocció és dunes dues hores i mitja. S'ha de remenar de manera contínua, amb cura d'evitar que es cremi la llet.
Adjunt fotografia del moment de coure:
Recordar que aquesta llet es beu calenta i és costum mullar-hi les típiques coques bambes de Nadal!
Adjuntam fotografia de les coques bambes fetes per ma mare, farem una entrada a aquest bloc a part d'aquestes coques!

I ja ho sabeu, si us agraden les ametlles, aquesta és una gran recepta!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada