diumenge, 6 d’octubre del 2013

VINIFICACIÓ 2013-2014

Aventura vitivinícola 2013-2014, no hem fet cap entrada de viticultura ja que en principi havia estat un any fàcil, havíem esquitxat com cada any i la vinya estava impecable, emperò a principis de setembre va fer unes plogudes i ens va pegar brothytis i l'any al final es va complicar, vam veremar dia 5 d'octubre amb la meitat de producció perduda i amb el raïm molt tocat.

Per tant canvi de plans, aquest any volíem fer un negre amb criança, fruita molt madura... però degut al mal estat del raïm intentarem fer un rosat amb poc contacte amb la pell, capolarem i de seguida premsarem!!!
Aquí teniu a part de l'equip, el meu fillol i el meu sogre, a banda de la meva esposa, el meu pare i jo mateix!!! Però sorpresa, el raïm està molt madur o fins i tot sobremadurat i així com els altres anys ens quedava un color rosa pàl.lid, aquest any és un color molt més obscur!! Farem una vinificació com si fos un rosat i ja veurem que surt!!!

El most resultant intentam deixar-lo el més net possible, deixam dins depòsit d'acer inoxidable, sulfitam a dosi un poc més alta (9 grams per hectòlitre) degut a l'estat del raïm, 2 dies de maceració a 10º, un dia d'atemperament fins als 16º i al quart dia sembram llevadures i a veurer-les venir!!!
Aquest any ens hem proposat controlar l'acidesa, per això hem tengut l'ajuda d'uns companys, sobretot d'en Toni Llaneras de Llucmajor, que ens van analitzar el most, aquest és el resultat:
PH 3,48; 5,1 GRAMS DE TARTÀRIC PER LITRE; 1101 DE DENSITAT (equival a uns 14º d'alcohol probable).
A partir d'aquí intentarem cercar uns 6 grams de tartàric per litre i en teoria ens baixarà el PH 0,2-0,3 punts i per tant ens quedaria al voltant de 3,3, baixarem l'acidesa total, fent així el vi més llaminer...
AUTÈNCTIC VI DE PORTASSA (CAN MEMEC)

Continuarà...
El vi ha anat realitzant la fermentació alcohòlica, creim que va acabar dia 1 de novembre, el vam tapar i dia 15 de novembre el filtram per llevar impureses i separar-lo de les lies mares...
Dia 27 de desembre el vam tramelsar i va tenir encara bastants de baixos, vam afegir 2.5 grams de sulfit per hectòlitre (com cada vegada que el tramelsam) i ara el deixarem reposar fins a mitjan març on ja farem la darrera filtrada abans d'estabilitzar i embotellar.
Bones sensacions amb el tast, cotinua amb un color massa obscur per ser un rosat, massa pobre per a un negre, per tant es quedarà amb un "clarete" com tota la vida s'ha fet a Mallorca. Destaquen flaires de camamil.la en nas. Vam embotellar quatre botelles per presentar al concurs del poble però encara no tenim decidit si hi participarem!










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada