dijous, 18 d’agost del 2011

VINIFICACIÓ 2011


Bé, ja s'acosta el gran moment, avui som dia 18 d'agost, l'any passat vam veremar dia 8 de setembre, per tant no queda tant.
L'any passat vam veremar amb 25% BRIX i uns 14,5º d'alcohol aproximat, el gra de raïm era saborós i el més important el pinyols eren ben marrons i al massegar-los no teixam cap tipus de regust a verdor. Aquest és el punt que cercarem aquest any també, a dia d'avui hem fet la primera medició i ens dóna 19% BRIX i un alcohol aproximat d'uns 11º; aquest any hem mesurat el PH i ens surt un valor de 3,61 a 29º centígrads de temperatura. Intentarem que a la botiga on compram els estris ens puguin fer la medició i ajudarnos sobretot a controlar l'acidesa i si escau tal vegada haurem d'aportar ÀCID TÀRTIC per equilibrarla encara que m'agradaria no haver de tocar res i que el vi surti tal com la natura hagi disposat.
Aquest any tenim el condicionant del brutal atac de mildiu que fa que la nostra vinya hagi perdut molt de fullatge, en teoria això ha de retardar la maduració del raïm i pot comprometer la calitat de la verema i per tant de la vinificació.
Demà anam a comprar els estris per dur a terme la vinificació, encara no tenc res clar, no se si faré només negre, si faré un poc de rosat, quants quilògrams de raïm hi haurà, com controlaré la temperatura de fermentació... molts d'interrogants, reptes, incògnites... així és la viticultura.
Dia 25 d'agost feim la segona mesura del grau de maduresa del raïm, els valors són els següents: 21% BRIX que equivalen a 12º probables d'alcohol, 3,69 de PH a 28,6ºC. S'ha de dir que la mostra s'agafa a mà, es tritura dins un morter i es cola el suc, aquest sistema dóna valors d'acidesa més elevats.
Bé, següent pas, dia 2 de setembre, farem la darrera mesuració abans de decidir si veremam dia 3 de setembre o bé si ho deixam per dia 11 de setembre, de totes formes hi ha previsions de que dia 3 plogui. Ja ho veurem...
Al final ens decidim a veremar el 3 de setembre, risc de pluja però ens salvam i aconseguim veremar sense banyar-nos.Tota la família col.labora i amb una hora veremam 275 plantes, el raïm sa però les plantes un poc afectades i amb una pèrdua important de superfície foliar.
Aquí teniu una fotografia de l'estat del raïm. Al final vam veremar un total de 465 kg de raïm, vam utilitzar 42 caixes petites i després de capolar hi va haver uns 26 kg de rapa.
 Anem ja a descriure la tasca de bodega. En primer lloc cal començar dient les mesures del most el dia de la verema: 22% BRIX, que equivalen a uns 12º alcohòlics, aquesta mesura està presa amb el refractòmetre que és amb el que feim les primeres mesures, en canvi amb el mostímetre ens va donar només uns 11º alcohòlics, per tant hi ha un petit marge d'error o bé el refractòmetre està mal calibrat. S'ha de dir que el PH va ser de 4,05, crec que un poquet alt ja que al foro enologia sempre solen dir que els valors adequats són els d'entre 3,5 i 3,9, encara que depèn del vi; el rosat que demanda més acidesa jo crec que el valor podria ser adequat, en canvi crec que pel vi negre serà un poc elevat, es pot corregir amb àcid tàrtic però no ho hem fet ja que són massa les variables a tenir en compte i no pot ser controlar-ho tot el primer any.

Vam decidir fer dos processos de vinificació. Un rosat (vi gris), tot just després de capolar s'extreu el suc intentant deixar-lo el mínim temps possible amb contacte amb les pells i pinyols, es premsa lleugerament només extraient el suc mare; d'aquesta elaboració ens van sortir uns 140 litres de most i hi vam haver d'afegir 10 grams de metabisulfit. Per a l'elaboració del vi negre, es deixa mesclat el most amb les pells i els pinyols, d'aquesta preparación ens van sortir uns 200 llitres i hi vam haver d'afegir 15 grams de metabisulfit. La dosi de metabisulfit és la menor possible ja que el raïm esteia en molt bon estat.
Aquestes vàren ser les dades i curiositats del dia de la verema, a partir d'ara ens referirem als dos processos de vinificació, el de rosat i el de negre per separat, per tant trobareu una entrada individual per a cada un d'ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada