Per tant és l'hora de fer certs treballs a la vinya. Dia 20 de gener de 2011 vaig abonar les tires de la part dreta amb un granul.lat ecològic que sempre utilitzo, a les vores esquerres vaig sembrar-hi veces, aquesta planta de la família de les lleguminoses aporta gran quantitat de nitrogen al sòl, sobretot si es sega durant la floració.
La pròxima tasca ja serà la de podar la vinya, aquests dies estic intentant trobar la data adequada tenint en compte la una sèrie d'aspectes com la lluna, etc.
Fotografia de la vinya abans de podar:
Mentre esperam la poda començam a preparar-ho tot, començam fermant els ceps, fermam al primer fil de conducció les dues vares que vam deixar desenvolupar l'any passat. Cada cep necessitarà una tasca concreta, la majoria ja estan gairebé formats i la poda podrà ser normal, com havíem previst (doble cordó royat), d'altres plantes encara les podarem com al segon any de formació ja que les vares no han agafat la gruixuda recomenable (diàmetre d'un cigarret) i altres plantes, sobretot les faltes, seran podades a dos ulls per sobre la terra i es començarà com si fos el seu any de plantació.
Anam fermant les plantes esperant el dia de la poda, ja tenim triades les dates, ens hem basat en una publicació: REVISTA SA PLAÇA. CALENDARI MALLORQUÍ DE L'ANY 2011. Ja n'hem parlat prou en aquest bloc però en resum ens diu unes dates més adients per la poda, ha de ser en quart minvant (21 de febrer a 28) i depenent del dia incentivam el creixement d'una part de la planta. 21, 22 i 23 ARRELS, 23 i 24 FLOR, 24, 25 i 26 FULLA i finalment el 27 i 28 FRUIT. Com que ens interessa que es desenvolupi l'arrel de les plantes ja que són bastant vigoroses (desnvolupament important i ràpid) hem triat els dies 21, 22 i 23. A les plantes amb menys vigorositat les poderem els dies posteriors.
Fotografia d'un cep ja podat:
Durant aquest mes de febrer anirem acabant d'enllestir-ho tot, acabarem de podar, taparem les ferides de poda amb un producte adient, fermarem les vares al primer fil de formació, tensarem la resta de fils de la fase de creixement, cremarem les restes de poda i finalment llaurarem les tires on no hi hem sembrat les lleguminoses, a les altres tires hi tirarem restes de llimadures (clorosi?) i cendra.
Aquest serà tot el procés abans de què les plantes brotin, avui dia 23 de febrer ja he vist alguns ceps de raïm de taula sembrats d'enguany que ja començaven a brotar; supòs que el sirà no començarà fins pel mes d'abril, d'aquí un meset.
Bé, ja ho veurem i ja anirem anotant-ho a aquest apunt, esperem no haver comès molts errors...
Bé, ja som a la brotada de la nostre vinya, la renaixença primaveral anual ja és aquí, la plantació s'omple de vida, el sòl i també les plantes; la part llenyosa és envaïda de verdor, els petits granets de cotó exploten d'unes diminutes fulles que surten de la panxa de les mares llenyoses. La joventut i vigorositat de les plantes fan que brotin de per tot aquestes meravelloses petites parts de la planta. No recordo exactament la data exacta de la brotació però degué ser devers entre els dies 6-8 d'abril.
Cal anar mirant els estats fenològics de la planta, aquests ens indicaran el creiment de la nostra plantació. Quan tenen uns 8-10 centímetres, anam llevant els brots que no ens interessen, sobretot els "xupons" que són els que van sorgint per la soca o tronc. Aquests brots lleven energia a la planta i tal vegada la necessitarà per després surar els cinglons de raïm. Tot seguit teniu una fotografia de la brotada de la vinya.
La següent fotografia és d'un brot de la soca que s'han d'eliminar ja que xuclen energia de la planta.
El dia 15 d'abril acabam de llevar tots els brots que no ens interessen, de totes formes en van sortin i contínuament n'hem d'anar llevant ja que se es lleven ara tendres són molt bons de tombar, en canvi si es deixen créixer més ja s'han de tallar i és més costós.
Aquest mateix dia feim la primera esquitxada, aquesta primera utilitzam sofre mullable (anti "oidio" cendrada) i un producte sistèmic anti mildiu . Aquest producte és el melody combi de BAYER. Les plantes estan cobertes de brots d'uns 10-15 centímetres.Tot seguit podeu veure un enllaç que ens aporta més informació sobre aquest producte: dosi, matèries actives...
http://www.bayercropscience.es/BCSWeb/www/BCS_ES_Internet.nsf/id/ES_Melody_Combi?open&ccm=200010
Aquesta primera esquitxada sí que utilitzam productes sistèmics, és a dir que penetren dins la planta, això és amb la idea de donar una primera protecció a la planta ja que l'any passat es va plegar al principi de la brotada un petit inici de mildiu que vam poder aturar però supòs que la planta ja ho va pagar.
Les esquitxades posteriors seran ja amb productes totalment permesos per l'agricultura ecològica: sofre mullable i "caldo bordelés" a base de coure. Les esquitxades seran cada 12-15 dies ja que aquests productes són de contacte, és a dir no penetren dins la planta sinó que només la protegeixen exteriorment, i esclar, no tendrem protegides les crescudes, per tant cada cert temps s'ha d'anar esquitxant. De totes formes això ho anirem decidint, tendrem en compte les condicions meteorològiques i sobretot haurem d'anar resolent els problemes que ens vagin sortint.
Tancam el diari a dia 15 d'abril de 2011, ja contarem més coses en haver de dur a terme alguna tasca ressenyable. Això pareix molt ràpid i amb poques coses a fer però la veritat és que s'hi han de dedicar bastantes hores encara que ja ho sabíem. Arreveure.
Per fer-nos una idea de la importància de la metereologia es presenta una setmana complicada, uns dies de pluges intermitents, això condiciona la nostra tasca ja que la humitat creada per la pluja i el sol fort dels dies següents fa que es creïn les condicions òptimes per el sorgiment del míldiu i l'oïdi. És important fer un tractament fitosanitari el més proper possible a l'inici de les pluges i de seguida després d'aturar-se la pluges se n'ha de donar una altra. Ha començat a ploure des del dia 21 d'abril i se suposa que duraran fins al 27 d'abril. Això em posa una mica nerviós però ja veurem si podem controlar-ho.
Les previsions meteorològiques es van complir al peu de la lletra, va ploure fins el dia 26, el dia 27 abril 2011 aprofitem per seguir traient els brots xucladors dels braços i del tronc. Quan vam acabar donem una altra esquitxada de sofre mullable i del producte sistèmic abans esmentat. Donem la darrera esquitxada del producte sistèmic ja que a partir d'ara ho farem de manera ecològica substituint el sistèmic pel caldo borgales, el dubte és si utilitzar-lo abans de la floració o si fins a la floració només donar sofre per després incorporar ja el coure (brou borgales).
En dies següents acabem de condicionar la plantació, posem unes fustetes per separar els filferros secundaris de formació i que els brots puguin estar més amples. Anem introduint els brots dins dels filferros perquè no vagin a lloure i així també estiguin més protegits del vent. També passarem l'arada en les tires on no ens interessa vegetació. Les tires amb les veces sembrades i la vegetació auxiliar la seguim deixant fins que les veces floreixin. També hem fet fotografies de la flora auxiliar i la intenció és fer un estudi de les espècies que habiten en la nostra plantació, hi ha estudis que citen la importància d'aquesta en el producte final: el vi. La cobertura vegetal ens permetrà conèixer millor el funcionament de la vinya com un agrosistema en què la vegetació natural juga un paper clau com a bioindicador.
http://www.4kilos.com/index.php?/ruralhome/cobertura-vegetal/
A aquestes altures la vinya ja arriba al primer fil de formació, podeu veure tot seguit unes fotografies.
6 de maig de 2011, després d'un parell de dies sense visitar la plantació i degut a les pluges i temperatures d'aquests darrers dies ens ha sorprès un atac de mildiu, només a un 30-40% de la plantació i sobretot a la zona d'enmig de la finca. Aquest dia hem fet un tractament ecològic a base de sofre mullable i "caldo borgales", el mildiu no es pot curar sinó simplement prevenir i no ho hem aconseguit, esperem que no avanci la malaltia i que només quedi a les 4 fulles baixes de les plantes afectades.
9 de maig de 2011, hem anat a llaurar les tires sense vegatació i a controlar com va l'atac de mildiu, en principi s'han assecat les fulles afectades però no pareix que els brots i fulles tendres estiguin afectats. Esperem que tot quedi així i no hi hagi sorpreses, de totes formes seguirem controlant la plantació.
16 de maig de 2011. Visitam la plantació per veure com va l'atac de mildiu o no sabem si cendrada; bé, pareix controlat o almanco estabilitzat i només ha afectat a les 3-4 fulles de baix. Haurem de seguir controlant la climatologia i la plantació. Començam a cercar informació sobre les accions en verd que hem de fer, llevar els brots anomenats "nets". Un dia d'aquests haurem de tornar fer una passada de sofre i coure.
19 de maig de 2011. Les previsions del temps ens tornen a indicar que en els següents dies hi haurà pluges, per això feim un tractament fitosanitari però degut a què la plantació ja està en plena floració no podem donar el tractament de coure, per tant només li aplicam sofre amb una dosi alteta (0,4%). El coure durant la floració no és adequat ja que pot provocar que el raïm no qualli.
El dilluns dia 30 de maig fèiem comptes esquitxar ja que a partir del dia següent ja hi havia la previsió de seriosos riscos de precipitacions, però la jugada no es va sortir bé i va ploure, per tant no vam poder esquitxar.
Per consultar la meteorologia ho feim amb les prediccions de TV3 que són les més fiables, també consultam l'AEMET (agència estatal de meteorologia), aquí en teniu l'enllaç:
http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/municipios/porreres-id07043
Fa tot un seguit de dies que plou i no podem anar a fer cap tasca a la plantació, el dia 6 de juny anam a la vinya amb el dubte d'esquitxar o no, com que les previsions diuen que tornarà a ploure decidim aplaçar-ho. En dedicam a EMMUNDONAR, aquesta feina consisteix en llevar els potons, els brots que sorgeixen de la base de la sarment fins al darrer raïm, el del darrer raïm també es lleva ja que es diu que lleva força al propi raïm. Aquesta tasca afavoreix la circulació de l'aire enmig de la vegetació i els raïms fet de dificulta l'aparició de possibles plagues i/o malalties.
Crec que me vaig equivocar ja que l'endemà, dia 7 de juny, no va ploure i per tant l'efecte dels productes hagués fet efecte sobre les nostres plantes. Bé, avui hi tornarem, si no plou, i ja decidirem segons les previsions del temps i l'estat de la plantació si finalment esquitxam a base de sofre i coure, o si pel contrari seguim EMMUNDONANT i esperar esquitxar el divendres o el dissabte vinent que és quan les previsions ens diuen que s'aturarà la pluja.
Això és un constant estar pendent de molts de factors i una inseguretat total, però bé ja sabíem on es ficàvem i també forma part de l'encant de la viticultura.
Dia 7 de juny, visitam la plantació, seguim emmundonant i després aplicam un tractament ecològic preventiu a base de "caldo bordelés" i sofre, a dosis altetes ja que les condicions climatològiques ho requereixen. Pareix a ser que demà i passat demà plourà, ja ho veurem de totes formes esperam que aquest tractament ens permeti aguantar les condicions adverses sense l'aparició dels temuts Muldiu i Cendrada. Hi ha plantes que comencen a mostrar símptomes de clorosi fèrrica (carència de ferro) i per això hem fet un tractament d'aport de quelat de ferro. Bé, ja veurem com evoluciona tot, aquests propers dies seguirem controlant la plantació i sobretot emmundonant.
Recordar que emmundonar és llevar els mundons (brots, potons, fioles) de la base de la sarment fins al darrer raïm. Tot seguit en teniu una fotografia.
La darrera nota d'aquest apunt és de dia 7 de juny, com podeu veure fa molt de temps; la veritat és que no hem fet d'altre tractament fitosanitari ja que les condicions climàtiques han estat favorables. Des de l'emmundonada només hem anat vigilant la plantació, vam entrecavar i fer una garangola per poder regar la plantació, la vam regar el dia 13 de juliol i vam aportar ferro a algunes plantes que ho necessitaven. Després de la regada esperarem a que el raïm arribi a la fase de verol per dur a terme un aclareig, llevarem el raïm que consideram que la planta no pot suportar per així afavorir el seu correcte desenvolupament i així cercar una major qualitat; recordam que ho feim durant la fase de verol ja que diuen a l'operació afecta menys a la planta.
Cal recordar que vam tenir una infecció a certes plantes degut a l'acció de productes químics d'una plantació de cereals molt propera. També s'ha de dir que haurem de seguir controlant la plantació i sobretot estar atents a l'aparició de la temuda brotitys.
Som a 21 de juliol, avui hem visitat la plantació i hem obervat que ja comença la fase del verol (inici de la maduració), aquest diuen que és una bona època per dur a terme l'aclareig ja que la fase vegetativa de la planta està adormida ja que dedica la seva energia a madurar i fer créixer el raïm. Hem llevat la meitat del raïm ja que consideram que així augmentarà la qualitat dels que queden i per tant també del vi. Es recomana només tallar un 30%, no fer-ho de forma sistemàtica ja que la planta entén que l'any vinent n'ha de produïr més i això pot comprometre la planta... Ja sabem que l'aclareig desmesurat pot tenir inconvenients però aquest any hem prioritzat el correcte i tranquil desenvolupament de la planta i ja veure l'any vinent si hi ha un desmesurat excés de raïm com ho arregla!! pot ser deixarem menys càrrega llenyosa i només deixarem una sarment a algun dels potons, ja ho veurem!!! Aquesta ha estat la nostra decisió, al cap i a la fi no hi solucions perfectes, es tracta de decidir la menys dolent i en tot cas aquesta és la gràcia de la viticultura. Arreveure!!!
Avui som dia 25 de juliol, ahir va ploure i les prediccions diuen que demà passat torna a començar un període de risc de pluja. La plantació no estava esquitxada per les pluges d'ahir però ja ho veurem, de totes formes demà, dia 26 de juliol, faig comptes esquitxar la plantació i també tapar els raïms de taula amb un paper per evitar les picades d'ocells, abelles... i també aconseguir una maduració més homogènia.
Tal vegada no és molt important esquitxar a aquesta època però s'ha de dir que crec que serà beneficiós per la plantació. S'ha de dir que la varietat sirà és molt agoserada i no tanca els estomes de les fulles en ple estiu, això fa que hi hagi pèrdua d'aigua i per tant que hi hagi risc d'estrés hídric, amb el coure que emprar com a preventiu fitosanitari aconseguim que la planta tanqui els estomes i per tant crec que serà beneficiós.
Tot seguit podeu veure una fotografia de com va l'època de verol i la vinya en general:
El 26 de juliol vam esquitxar i vam trobar un atac de mildiu, vam esquitxar amb sofre i coure que crec que no aturarà l'atac i per tant segurament ho haurem de tornar a fer amb productes sistèmics i més que el 27 va ploure, així que dia 29 de juliol tornarem esquitxar amb sofre i algun producte sistèmic que ens ajudi a controlar l'atac de mildiu.
L'atac de mildiu ens va fer mal, dia 29 no vam poder esquitxar ja que va tornar ploure, per tant vam haver de fer-ho dia 1 d'agost, escrivim aquestes notes dia 2 d'agost després de visitar la plantació i l'atac pareix aturat, així hi tot ha fet malbé alguna de les fulles de cada sarment, el raïm ha quedat bastant descobert, esperem que l'excés de sol no faci que la maduració no sigui correcte. En principi, si s'ha aturat el mildiu per ara no tornarem a esquitxar, de totes formes si torna a sorgir el mildiu no ens quedarà més remei que acudir als sistèmics. A partir d'ara controlarem la maduració ja que gairebé tots els raïms ja són negres però falta que madurin.
Dia 12 d'agost tornam a regar la plantació.Continua la maduració, la falta de fullatge pot produir el retard de la maduració o fins i tot dificultats per part de la planta de produir la quantitat suficient de sucre. Bé, ja ho veurem, la verema ja s'acosta i ara comencen els preparatius en bodega. Arreveure.
3 de setembre, dia de la verema, la plantació està molt afectada i debilitada, hem avançat un poquet la verema per tal de descarregar els ceps.
25 de setembre, regam per intentar allargar la verdor de les fulles que queden ja que això ajudarà a que la planta pugui emmagatzemar nutrients per passar la seva etapa latent i pugui brotar en força l'any vinent. També feim un tractament d'hivern a base de coure, el completarem amb una altra esquitxada al mes de desembre, coure i una resina que ens ajudi a prevenir possibles atacs l'any vinent. Així acabarem el conreu de la vinya d'aquest any.
Hi ha hagut problemes però hem gaudit de veure com anaven evolucionant les plantes, ara toca la tasca de bodega i a veure si podem optimitzar el fruit que hem rebut de la natura i aconseguir fer un bon vi... fins l'any que ve, descansa i hiverna, t'esperam... brota en potència i vigorositat, senyal que hauràs superat els inconvenients trobats... la vida en estat pur...
deliciosa entrada
ResponElimina