dissabte, 1 d’octubre del 2016

VARIETATS DE RAÏM: CHENIN BLANC

La Chenin blanc (també coneguda com pineau de la Loire entre altres noms) és un raïm blanc de vi de la vall del Loira, França. La seva alta acidesa la fa útil per a la producció de vins escumosos i vins de postres equilibrats, encara que pot produir vins molt tous i neutrals si no es controla el vigor del cep. També està molt extès el seu conreu a Sud-Àfrica i Australia.
Pel que fa als vins d'aquesta varietat: les aromes i sabors de la Chenin blanc inclouen un buquet mineralitzat, a pruna, a Angèlica i a mel. Els vins de Chenin produïts amb raïms amb putrefacció noble solen tenir notes a préssec i mel, que es transformen a mesura que envelleixen en ordi, massapà i codony. El vi sec o semi-dolç del Loira sol tenir notes a poma, pruna i a minerals calcaris que es converteixen en aromes a mel, acàcia i codony. Els vins del Nou Món, com els sud-africans, solen fer-se per consumir joves i exhibeixen riques notes a fruites tropicals com plàtan, guaiaba, pera i pinya. El nivell d'alcohol dels vins de postres no sol superar el 12%, el que dóna més equilibri a aquests vins. Els vins més secs de Chenin són més propensos a tenir al voltant de 13,5% 0,3
La capacitat d'envelliment del vi dolç Chenin blanc del Loira és de les més grans del món. Amb una collita favorable, pot durar almenys 100 anys. Aquesta longevitat s'atribueix al fet que el raïm té naturalment un alt nivell d'acidesa, que actua com conservant. Quan els compostos fenòlics del vi es descomponen, afegeixen complexitat i profunditat al vi. Alguns exemplars secs o semi-secs poden necessitar almenys 10 anys de criança abans de ser gaudits i podrien continuar envellint durant altres 20 o 30 anys. Alguns exemplars escumosos secs de Chenin blanc de collites favorables també han demostrat la seva gran durada, que no són habituals en el vi blanc. No obstant, a mesura que envelleixen, els vins de Chenin blanc es fan més propensos a passar per fases "vagues", on el vi mostra poc aroma i poques característiques pròpies de la varietat.

VINS PROVATS D'AQUESTA VARIETAT:
LA CÀLECHE 2015: té una petita aportació de Chardonnay.
http://ralfilauren.blogspot.com.es/2016/10/la-caleche-2015.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada