dijous, 31 de març del 2016

ELABORACIÓ DEL NOSTRE ESCUMÓS ROSAT 2014


Després de què enguany el nostre rosat ens hagi quedat un vi amb baix grau alcohòlic, uns 11º, i també amb una acidesa molt present, ens ha fet decidir a intentar fer vi escumós ja que després del procés aquest escumós guanya grau alcohòlic i perd certa acidesa; per això pensam que el nostre rosat pot ser un millor vi base d'escumós que no un vi rosat com a tal.
Com a curiositat també dir que aquests dies també vam obrir una botella de l'escumós que vam fer amb el mètode ancestral, vam embotellar, en botelles de cava, amb un obturador de plàstic i amb una xapa, el nostre vi rosat a densitat 998, quedant així sucre residual que si no seguia fermentant hauria quedat talment així en botella o bé com és el cas si seguia fermentant crearia CO2, ens ha quedat una espècie de vi d'agulla molt interessant i mal de definir; en tot cas ha quedat bastant brutor dins les botelles, per això les deixarem cap baix cul alt perquè aquesta vagi al coll i després ens sigui fàcil llevar-la.
Uns mesos més tard el provàrem, ja estava ben net, vegeu la fotografia. Records a aromes molt florals, boca com si fos un vi natural d'aquests que ara estan tant de moda i també una sensació de verdor/frescor molt especial i interessant, molt poca bombolla que desapareix tot d'una però una sensació de pessigolles molt apreciable i agradable.

Passem ja a l'elaboració de l'escumós amb el mètode tradicional o també anomenat champenoise. Vam agafar la "recepta" del següent enllaç:
https://nosolocava.wordpress.com/2010/07/24/elaborar-cava-en-casa/
Ara aquest enllaç és de caire privat i s'ha de demanar autorització al propietari.

Vam fer la meitat de la recepta, vam elaborar 25 litres d'escumós i ens van sortir 31 botelles. Ara el tenim en procés, falta veure si arrenca la segona fermentació o què passa. Ja ho veurem!


Aquí tenim també les anotacions que ens va passar el nostre bon amic Antoni Llaneras. Moltes gràcies un altre cop!

Tot seguit passarem a detallar el procés de forma més clara.
En primer lloc s'ha de dir que la recepta original és per 50 litres, nosaltres la vam adaptar a la meitat per fer 25 litres de vi base i ens donarà lloc a unes 31 botelles.
1.- PREPARACIÓ 1 DE LA LLEVADURA (1 dia abans). 50 cc d'aigua, 4 grams de sucre i 3 grams de llevadura. Pujam la temperatura de l'aigua fins a 38ºC, llavors hi afegim el sucre i finalment la llevadura).
2.- PREPARACIÓ 2 SUCRES-LLEVADURA (1 dia abans). 50 cc d'aigua, 50 cc del vi base i 25 grams de sucre.
PREPARACIÓ 3 CLARIFICANT (1 dia abans). 60 cc d'aigua, 3 grams de bentonita. S'ha d'anar agitant 2-3 pics per dia.
PAS FINAL DIA ANTERIOR.  Uns 40 minuts després de preparar les mescles 1 i 2 es mesclen i es deixen un dia a una temperatura d'uns 20ºC.
PAS FINAL UN DIA DESPRÉS. Ho mesclam tot, 24 litres de vi base, 580 grams de sucre, les mescles 1 i 2 que ja tenim juntes i finalment la mescla 3.
Ara ja només queda mesclar bé, omplir botelles, tapar i esperar a que déu li do l'amaina!

Després d'esperar com a mínim 9 mesos el podrem consumir. S'ha de dir que aquesta nota és un afegitó i que ja hem pogut tastar el vi escumós, podem dir que és el millor que hem fet mai.
Animau-vos a elaborar-ne que no és gaire complicat i el resultat es bo, falta tenir un bon vi base i sort!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada