dijous, 17 de setembre del 2015

CARINYENA




El samsó, o sinsó, és una varietat de cep negra. El raïm de samsó és molt menut i compacte, de gra mitjà, rodó i de color blau negre, amb molt de suc i gust dolç. És una varietat productiva però sensible a les malures. És de brotació lenta, pel que no l'afecten les gelades de primavera, i no suporta bé la humitat.
El nom «samsó» prové del francès cinsaut. Es cultiva a tot l'arc mediterrani entre el Roine i l'Ebre, on és una varietat tradicional d'origen antic desconegut. S'ha trasplantat amb èxit a Sud-àfrica on s'anomena hermitage. És una de les varietats principals a les DO Catalunya, DO Conca de Barberà, AOC Costers del Rosselló, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Tarragona i DO Terra Alta.
El vi de raïm samsó té poc cos, trobem vins de tots colors, a la zona de l'Empordà de força color i fort gust de fruites. S'utilitza per fer vins rosats o en cupatges amb garnatxa, per contrarestar-ne l'oxidació, i carinyena per a produir vins negres lleugers aportant suavitat i harmonia (a l'Aragó), a Catalunya té prou personalitat per ser la principal varietat dels copatges. La gran quantitat de tanins el fa apte per l'envelliment complementat amb ull de llebre o garnatxa.
És una varietat molt productiva que produeix vins molt elegants i sedosos quan prové de vinyes velles. És una planta molt sensible al oïdi, malaltia coneguda a la zona com la cendrosa perquè recobreix els fruits d’una mena de cendra. Té una bona resistència a la sequera. Madura en tercera època.
També es coneix com: Carinyena, Samsó, caranyena, esquinça-roba, carignan, boue, carignano, manuelo tinto, zaragoza,Babonenc, Bois Dur, Boue Duro, Cagnolaro Tinto, Cagnan, Carignan, Carignan Moullan, Carignan Noir, Carignane, Carignano, Cariñena, Catalan, Crujillon, Crusilló, Girarde, Gragnano, Legno Duro, Mazuelo Tinto, Mazuelo, Mazuela, Melón de Bourgogne, Mollard, Monestel, Muscadet de Bourgogne, Plant de Ledenon, Roussillonen,  Samso Crusillo, Sanso, Sopatna Blau, Tinto Mazuela.
Els seus vins: varien molt segons la productivitat de les vinyes. En produccions equilibrades produeix vins amb bona pigmentació, astringents i amb finals consistents, amb aromes delicades i elegants. Són vins molt fins i agradables al paladar.
L'aroma primari del Samsó és la pruna seca.

VINS DESTACATS D 'AQUESTA VARIETAT:
FINCA EL ROMERO: http://ralfilauren.blogspot.com.es/2015/09/finca-el-romero.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada